Egyszerűsített adóbevallás: kedden lehet utoljára nyilatkozni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már csak a keddi nap maradt arra, hogy ki-ki eldöntse, az adóhatósággal akarja-e elkészíttetni az idén szja-bevallását az egyszerűsített bevallás keretében, az erről szóló nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. A határidő jogvesztő – írja Világgazdaság.

A magánszemélyek az idén is választhatják az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségük teljesítéséhez. Az adózónak ehhez egy nyilatkozattal meg kell bíznia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el személyre szóló szja-bevallási ajánlatát.

Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, február 15-ig kell eljuttatniuk az adóhatóságnak a 1053Ny számú nyilatkozatot, amely az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető a www.nav.gov.hu internetes oldalról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is.

A NAV által elkészített bevallási ajánlatot április 30-ig kapják kézhez az adózók. Amennyiben a bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózónál lévő igazolásokkal, aláírva vissza kell küldeni az adóhivatalnak, amivel érvényessé válik az adóbevallás. Eltérő adatok esetén az adózó kijavíthatja vagy kiegészítheti a bevallási ajánlatot. Az aláírt bevallást május 20-ig kell visszaküldeni az adóhatóságnak.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.