EKAER: április 1-jétől új szabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 1-jétől már szankcionál a NAV, amennyiben a közúti fuvarozás során az EKAER szám hiányzik, vagy a bejelentés hibásan valótlan adattartalommal, vagy hiányosan történt meg.


2015. április 1-jétől új szabályok lépnek életbe, melyre érdemes figyelemmel lenni, ha valaki a mulasztási bírságot el kívánja kerülni. Jó hír azonban, hogy bizonyos vállalkozások számára egyszerűsítő rendelkezések is életbe lépnek.

Újonnan hatályba lépő rendelkezés, hogy amennyiben a belföldi EKAER bejelentés köteles termékértékesítés során a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza, fuvaroztatja, a bejelentési kötelezettség a címzettet terheli (ezen szabály alapján belföldi láncértékesítés esetén a végső vevőhöz is áttevődhet az EKAER kötelezettség, amennyiben Ő az a címzett, aki a terméket elfuvarozza, vagy fuvaroztatja).

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy kockázatos termékek esetén a szabály változatlan, azaz első belföldi adóköteles értékesítés esetén a feladó lesz bejelentésre kötelezett. Adóhatósági közlés szerint, abban az esetben, amikor egy gépjárműre egy feladó és egy címzett vonatkozásában egyszerre kerül fel kockázatos és nem kockázatos termék is, akkor amennyiben a határértékek átlépésre kerülnek, egyszerre kell a feladónak és a címzettnek is EKAER számot kérni, amennyiben a címzett a fuvarozó, fuvaroztató.

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>

Egyszerűsített bejelentésre is lehetőség van. Egyszerűsített adattartalmú bejelentés esetén az adózónak elegendő a feladó, a címzett, a rendszám adatokat bejelenteni.

Egyszerűsített adattartalmú bejelentést tehetnek az egyetemes postai szolgáltatók, valamint nem kockázatos termékek esetében az az adózó, akinek a bejelentés évét megelőző második adóévben az éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésű készletek értékesítéséből származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte vagy meghaladta, szerepel a NAV által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban, és a bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt.

A határértékek teljesítését segíti, hogy azokat egyszerre lehet az egyedi cég beszámoló adatival, illetve a belföldi konszolidációba bevont vállalkozások konszolidált adataival teljesíteni. Azon vállalkozások számára, melyeket nem belföldi konszolidációba vonták be, hanem külföldi cégcsoportéba, lehetőség van, hogy az adott nem a számviteli törvény szerinti konszolidációba bevont belföldi adózók adataikat összeszámítsák.

2015. április 1-jétől lehetőség van egyedi mentességre is. Egyedi mentesség (útszakasz mentesítés) kérhető az egyszerűsített adattartalmú bejelentést teljesítő adózó esetében. Az adózó gyártásszervezésének sajátosságára tekintettel kérheti az állami adó- és vámhatóságtól meghatározott belföldi felrakodási cím és belföldi kirakodási (átvételi) cím közötti, legfeljebb 20 kilométeres, teljes egészében belföldi közúti szakaszon történő közúti fuvarozással járó tevékenység mentesítését (a továbbiakban: útszakasz-mentesítés), amennyiben az adott közúti szakaszon a saját részére beszerzett vagy az általa feladott termékek fuvarozásának gyakorisága okán a napi bejelentési kötelezettség aránytalan terhet jelent az adózó számára.

Az egyedi mentesítést az állami adó- és vámhatóság határozatban engedélyezi. Az egyedi mentesítésre vonatkozó határozat a jogerőre emelkedésétől számított 1 évre szól, és tartalmazza a mentesített útszakasz kezdő és végpontjának kilométerszelvényeit, valamint a mentesítéssel érintett közút számát is. Az egyedi mentesítés iránti kérelem újból benyújtható az egyedi mentesítés lejáratát megelőző legalább 90 nappal korábban.

Szintén 2015. április 1-jétől van lehetőség arra, hogy az adózó, illetve az általa meghatalmazott személy az EKAER számot a 15 napos érvényességi időn belül az indokok megadása mellett érvénytelenítse.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletég vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.