EKAER: így kerüljük el a kockázati biztosítékot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EKAER a kockázatos termékek fuvarozásához kockázati biztosítékadás is kapcsolódik, ami jelentős anyagi és adminisztrációs teherként is megjelenik a vállalkozások életében.


Fő szabály szerint a közúti fuvarozással járó az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzés, valamint a belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés után kell megállapítani a kockázati biztosíték mértékét.

A kockázati biztosíték mértéke, – amennyiben mindkét jogcímen biztosíték nyújtásra kötelezett, akkor csak a magasabb érték alapján – a  megelőző 60 napban (ideértve a bejelentés napját is) a bejelentések során megállapított EKAER számhoz tartozó kockázatos termékek adó nélküli forgalmi értékének 15 százaléka, melyet folyamatosan biztosítani szükséges.

Adómozaik – 2015. január 26-27.

Két nap, mindössze 4995 Ft+áfa akciós áron

1. nap: EKAER, Art, Számvitel, Tao, Áfa

2. nap: Járulékok, eho, szocho, szja, tb

(Az egyes napokra külön-külön is lehet jelentkezni)

További információ és megrendelés >>

Ezen biztosítékadási kötelezettség alóli mentesülés legegyszerűbb formája, ha a már 2 éve működő vállalkozás kéri a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételét. (A minősített adózói adatbázisban történő szereplés is mentesít, de annak szigorúbb feltételei vannak.)

Fontos kiemelni, hogy az erre irányuló kérelem (KOMA nyomtatvány) benyújtása illetékmentes, azonban csak elektronikus úton küldhető be az adóhatósághoz. A kérelem kitöltése gyors és egyszerű, hiszen elegendő a vállalkozás nevének, adószámának a megadása és két X elhelyezése a nyomtatványon.

Az adóhatóság a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az előírt feltételeknek megfelel. Amennyiben adózó minden hónapban megfelel a feltételeknek nem kell újból kérnie az adatbázisba történő szereplést, az automatikusan megújul.

De ki is szerepelhet a köztartozásmentes adózói adatbázisban, milyen együttes feltételeknek kell megfelelni a bejelentkezéskor, illetve a jövőben:

  • a) a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása;
  • b) nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása;
  • c) nyilatkozata alapján a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz/tett;
  • d) adószámát nem függesztették fel;
  • e) nem áll csődeljárás, végelszámolás illetve felszámolási eljárás alatt;
  • f)  csoportos adóalanyiság esetén a csoportos adóalanynak nincs általános forgalmi adótartozása;
  • g) nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

A NAV honlapján keresztül elérhető köztartozásmentes adózói adatbázishoz bárki hozzáférhet.
Az adatbázisban történő szereplésnek a kockázati biztosítékadás alóli mentességen felül további előnye is van, hiszen:

  • a cég üzleti partnerei felé igazolhatja a pénzügyi megbízhatóságot,
  • általánosan helyettesíti a tartozásmentességről szóló nemleges adó- és együttes adó igazolásokat,
  • mivel pedig az adatbázis adatai folyamatosan, minden hónap 10-én frissülnek, így Ön, illetve szervezete minden esetben a nyilvántartásban szereplő aktuális adatokkal szerepel.

A fentiek okán csak javasolni lehet, hogy minél több adózó kérje felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba, azok akik kockázatos termékekkel bonyolított tranzakcióik okán az EKAER szám igényléshez biztosítéknyújtásra lennének kötelezettek.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.