Jogeset: mentesség az építményadó alól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alapítvány (felperes) 2011. november 14. napjától tulajdonosa az építménynek, amely kapcsán 2012. január 15-ig építmény adóbevallást az adóhatósághoz nem nyújtott be. Az adóhatóság (alperes) a felperes terhére 2012. évre építményadó fizetési kötelezettséget írt elő, adóbírsággal sújtotta, késedelmi pótlékot számított fel.


A felperes keresetében kérte az alperes határozatának megváltoztatását. Azzal érvelt, hogy mentesség illeti meg, mert az ingatlant az alapító okiratban megjelölt, annak megfelelő tevékenység folytatására kívánja hasznosítani.

A felek között nem volt vita a tekintetben, hogy a felperest kellett az építmény tulajdonosának tekinteni, és a körben sem, hogy a felperesnek a vizsgált adóévet megelőző adóévben, vállalkozási tevékenységből adófizetési kötelezettsége nem keletkezett.

A Kúria hatályában fenntartotta a felperes keresetét elutasító ítéletet és a következőkre mutatott rá:

Helytállóan állapította meg az alperes és az első fokú bíróság is, hogy az adóztatott építmény tulajdonosa a felperes, így ennek alapján 2012. évben ő az adó alanya, és az építmény adóköteles. Az adómentességnek csak az egyik törvényi feltétele teljesült a felperes esetében, nevezetesen az, hogy megelőző évben vállalkozási tevékenységből adófizetési kötelezettsége nem keletkezett.

Adómozaik – 2015. január 26-27.

Két nap, mindössze 4995 Ft+áfa akciós áron

1. nap: EKAER, Art, Számvitel, Tao, Áfa

2. nap: Járulékok, eho, szocho, szja, tb

(Az egyes napokra külön-külön is lehet jelentkezni)

További információ és megrendelés >>

A felperes írásbeli nyilatkozata és a helyszíni szemle adatai szerint 2012. éven az ingatlan nem szolgált az alapító okiratban foglalt alaptevékenység kifejtésére, ezt a felperes befektetési céllal vásárolta, ebben semmiféle tevékenységet nem végzett, nyilatkozata szerint is ebben csupán alapítványi tevékenység megkezdését tervezi.

Az adómentesség azonban építményadó tekintetében kizárólag azon építményekre illeti meg az alapítványt, amely alaptevékenység kifejtésére szolgál, vagyis amelyben ténylegesen folytatja az alapító okirat szerinti alaptevékenységét, ami a felperes esetében nem állapítható meg. A befektetési célú tulajdonszerzés, továbbá az alaptevékenység jövőbeni megkezdésének terve nem alapozza meg az üresen álló építmény utáni adómentességet 2012-es adóévre.

A felperesnek ezért 2012. január 15. napjáig teljesítendő építményadó bevallási kötelezettsége keletkezett, aminek nem tett eleget. Az adómentességet továbbá nem adóhatóságnak, hanem az adózónak kell igazolnia, és amennyiben bármelyik törvényi feltétel hiányzik, az adómentesség a kogens (kötelezően alkalmazandó) törvényi szabályozásból következően az adózó részére nem adható meg.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.