EKAER: még mindig sok a bizonytalanság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2014.12.15-én az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/2141. számú törvényjavaslatot. Az elfogadott módosítás az EKAER vonatkozásában csak az eddig is ismert két módosítást tartalmazza.


A módosítás szerint mentes az EKAER bejelentési kötelezettség alól a kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény szerinti alkoholterméket, sört, bort, pezsgőt, köztes alkoholterméket, dohánygyártmányt, szárított dohányt, ellenőrzött ásványolajterméket, bioetanolt, biodízelt, E85-öt vagy ezek közül többet szállító gépjármű.

A mulasztási bírság és a jogkövetkezmények megállapítására a módosítások hatására csak 2015. február 1-jétől nyílik lehetőség.

A fentiek ugyan önmagukban pozitív hírek, de a jelenleg érzékelhető rengeteg értelmezési bizonytalanságot nem kezeli. A jogszabályi rendelkezések hatályba lépése előtt 15 nappal még mindig csak a végrehajtási rendeletek tervezete ismert, a várhatóan több módosítást is tartalmazó végleges változatra még várni kell.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

Egyértelműen fokozódik a nyomás a NAV-ra és a Minisztériumra, hogy a logisztikai- és adószakmai szervezetek által jelzett és feltett kérdésekre nyilvános keretek között választ kapjanak. Várhatóan napokon belül közzé teszik az ún. EKAER Gyakran Ismételt Kérdéseket.

A jogalkalmazók számára az időnyomást fokozza, hogy számos esetben külföldi partnereikkel kell majd a magyar rendelkezések logikáját és működési elveit elfogadtatni.

Tovább növeli a felfokozott hangulatot, hogy az EKAER rendszerre való felkészülést a megérdemelt karácsonyi pihenés időszakában kellene abszolválnia az érintett szakembereknek.

A 40 százalékos mulasztási bírság fenyegetése, még ha csak 2015. február 1-jétől is, de ott lebeg a vállalkozások előtt. A jogalkalmazás során várhatóan további éles vita származhat majd abból, amire szintén fel kell majd készülni, hogy az EKAER szám hiánya, illetve hozzá kapcsolódó hiányosságok okozhatnak-e hátrányt a társaságok áfa elszámolásaiban. Az Európai Uniós joggyakorlat szerint és sajnos korábbi tapasztalataink alapján is azt látjuk, hogy nem lesz kizárható, hogy az adóellenőrzés során éles vita alakul ki EKAER témában az adóellenőrökkel.

Reméljük, hogy az adóhatóság gyakorlata gyorsan alkalmazkodik a kialakult helyzethez és nem fog a vállalkozásoktól pótlólagos erőfeszítést követelni, hogy megvédjék igazukat!

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.