EKAER: próbaüzem miatt mentesség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az illetékmentes kérelem (KOMA) benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba.


Ahogy egy korábbi bejegyzésben már beszámoltunk, a kockázatos termékek közúti fuvarozással együtt járó EU más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzéshez, vagy egyéb célú behozatalához, illetve belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódó biztosítékadási kötelezettség alóli mentesülés legegyszerűbb formája, ha a már 2 éve működő adózó szerepel a NAV által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Az adóhatóság az egyébként illetékmentes kérelem (KOMA) benyújtásának hónapját követő hónap 10. napján veszi fel az adózót a köztartozásmentes adózói adatbázisba, ha az előírt feltételeknek megfelel. Ez azt is jelenti, hogy maga a nyomtatvány benyújtása még nem fog mentesíteni senkit a biztosítékadási kötelezettség alól, a benyújtást követő hónap 10-ig várhat az adózó a mentesülésre.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

Fontos ugyanakkor, hogy a kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az EKAER próbaüzemét.

Mindez azt jelenti, hogy aki még január hónapban kéri a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételét, az – amennyiben megfelel a feltételeknek – február 10-én szerepelni is fog abban, így az EKAER rendszer élesben történő működésével, már nem kell ezen plusz kockázati biztosítékadási kötelezettséggel számolnia. Egyebekben már él a NAV EKAER szám kiadásához kapcsolódó kockázati biztosíték letéti számla (10032000-01601202).

Fontos még kitérni arra is, hogy előreláthatóan az EKAER szabályozás ismét módosulni fog. Nem tudni, hogy ez a módosítás csak pontosításokat, vagy érdemi változtatást is fog-e tartalmazni az EKAER szabályozásra vonatkozóan.  Addig is érdemes lehet a március 1-jére felkészülni.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.