EKÁER: ügyfélkapun is lehet jelentkezni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások december 20-tól bejelentkezhetnek az online árukövetési rendszerbe.


A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy január elsején indul az online árukövetési rendszer, amelynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése. Január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A gazdasági tárca kezdeményezésére december 5-én megalakult az  Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer Munkacsoport, a résztvevők között többek között ott vannak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének a képviselői is.

A tárca közleménye szerint az átállásra kellő időt biztosít a kormány, támogatta a piaci szereplőket tömörítő EKÁER Munkacsoport javaslataira a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását, azaz 2015. február 1-jéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem szab ki mulasztási bírságot – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.