Eldőlt, ki lesz az adóügyek ura


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balog Ádám fogja vezetni az adóterületet a nemzetgazdasági csúcsminisztériumban. Neve még az adószakmán belül sem cseng mindenkinek ismerősnek, de akik ismerik a fiatal adószakértőt, azok felkészültnek tartják.

Némi keresgélés után Matolcsy György, a nemzetgazdasági csúcstárca várományosa kiválasztotta, ki fogja vezetni a szétdarabolt pénzügyminisztériumból hozzá kerülő adóügyi területet. A választás Balog Ádámra esett – erősítették meg az Index információját több forrásból.

A PwC menedzseri posztját hagyja ott

Balog neve ismeretlenül csenghet a szélesebb közvélemény számára, adóügyekben ugyanis az elmúlt években nem bukkant fel a neve a médiában. De még néhány, lapunk által megkérdezett adószakértő sem vágta rá kapásból, kicsoda Balog Ádám, páran nem is hallottak róla. Ennek életkora is lehet az oka: az adóügyek leendő ura 32 éves.

Mindenesetre Balog jártas adóügyekben, karrierje kezdetétől a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cégnél dolgozik, menedzseri szintig küzdötte fel magát, elsősorban társasági adóval foglalkozott, de az ingatlanadózás területe sem ismeretlen terep számára. Felkészült adószakembernek tartják, akik ismerik.

Balog lényegében két napja mutatta meg magát bővebb körnek, akkor a Fidesz és a munkaadói érdekképviseletek formális egyeztetésén, a Nemzeti Konzultáció gazdasági állomásán [1] tartott tíz perces előadást a Demján Sándor neve által fémjelzett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége adómunkacsoportjának vezetőjeként.

Matolcsy alatt, Kármán mellett?

A még pár napig létező Pénzügyminisztérium adóosztályain az elmúlt napokban nagy volt a bizonytalanság, ki fogja őket vezetni, hoz-e változást a struktúrában az új vezető, találgatások voltak az apparátuson belül. Ez hamarosan enyhül, mert nemsokára hivatalosan is bejelentik Balogot.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy a minisztériumi ranglétrán hol helyezkedik majd el a PwC-től igazolt szakértő. Mint beszámoltunk róla [2], a költségvetési tervezést és a kiadási folyamatokat figyelő, arról jelentő részleget államtitkári rangban Naszvadi György fogja irányítani. Eddig úgy volt, hogy a PM másik nagy, így és a fejlesztési tárcához átkerülő vagyonrészlegtől megtisztított részét, az adós blokkot és a makroelőrejelzéseket, valamint a nemzetközi kapcsolatokat az MNB-ből jövő Kármán András vezeti. Ebben a változatban Balognak Kármán a felettese lenne. Elképzelhető azonban az is, hogy Kármán utóbbi két területet tartja meg, míg Balog az adórészleget irányítja és egyenrangúak lesznek a minisztériumi piramisban.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.