Eldőlt, ki lesz az adóügyek ura


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balog Ádám fogja vezetni az adóterületet a nemzetgazdasági csúcsminisztériumban. Neve még az adószakmán belül sem cseng mindenkinek ismerősnek, de akik ismerik a fiatal adószakértőt, azok felkészültnek tartják.

Némi keresgélés után Matolcsy György, a nemzetgazdasági csúcstárca várományosa kiválasztotta, ki fogja vezetni a szétdarabolt pénzügyminisztériumból hozzá kerülő adóügyi területet. A választás Balog Ádámra esett – erősítették meg az Index információját több forrásból.

A PwC menedzseri posztját hagyja ott

Balog neve ismeretlenül csenghet a szélesebb közvélemény számára, adóügyekben ugyanis az elmúlt években nem bukkant fel a neve a médiában. De még néhány, lapunk által megkérdezett adószakértő sem vágta rá kapásból, kicsoda Balog Ádám, páran nem is hallottak róla. Ennek életkora is lehet az oka: az adóügyek leendő ura 32 éves.

Mindenesetre Balog jártas adóügyekben, karrierje kezdetétől a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cégnél dolgozik, menedzseri szintig küzdötte fel magát, elsősorban társasági adóval foglalkozott, de az ingatlanadózás területe sem ismeretlen terep számára. Felkészült adószakembernek tartják, akik ismerik.

Balog lényegében két napja mutatta meg magát bővebb körnek, akkor a Fidesz és a munkaadói érdekképviseletek formális egyeztetésén, a Nemzeti Konzultáció gazdasági állomásán [1] tartott tíz perces előadást a Demján Sándor neve által fémjelzett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége adómunkacsoportjának vezetőjeként.

Matolcsy alatt, Kármán mellett?

A még pár napig létező Pénzügyminisztérium adóosztályain az elmúlt napokban nagy volt a bizonytalanság, ki fogja őket vezetni, hoz-e változást a struktúrában az új vezető, találgatások voltak az apparátuson belül. Ez hamarosan enyhül, mert nemsokára hivatalosan is bejelentik Balogot.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy a minisztériumi ranglétrán hol helyezkedik majd el a PwC-től igazolt szakértő. Mint beszámoltunk róla [2], a költségvetési tervezést és a kiadási folyamatokat figyelő, arról jelentő részleget államtitkári rangban Naszvadi György fogja irányítani. Eddig úgy volt, hogy a PM másik nagy, így és a fejlesztési tárcához átkerülő vagyonrészlegtől megtisztított részét, az adós blokkot és a makroelőrejelzéseket, valamint a nemzetközi kapcsolatokat az MNB-ből jövő Kármán András vezeti. Ebben a változatban Balognak Kármán a felettese lenne. Elképzelhető azonban az is, hogy Kármán utóbbi két területet tartja meg, míg Balog az adórészleget irányítja és egyenrangúak lesznek a minisztériumi piramisban.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.