Elektromos cégautók adóelőnyei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények a gazdasági társaságok esetében is ösztönzik az e-autók vásárlását. Nincs gépjárműadó, regisztrációs adó, cégautóadó és mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól ez a vásárlás, ugyanakkor a zöld rendszámmal járó előnyöket élvezhetik az autók használói.

Az elektromos autók megítélése vegyes manapság. Az elektromos személygépkocsik vitathatatlan előnyei jól ismertek: az e-autók sokkal kevésbé szennyezik a környezetet, mint a belső égésű motorok által hajtott járművek és a kevesebb meghibásodásra alkalmasabb alkatrész miatt egyszerűbb és olcsóbb fenntartani, karbantartani őket, mint a hagyományos „versenytársakat”. Emellett hosszú ideig a feltöltésük is ingyenes volt a nyilvános töltőállomásokon. Ugyanakkor hátrányuk is van ezen járműveknek, például a magasabb árfekvés, az elektromos motorok meghajtásához szükséges akkumulátorok jelenlegi kapacitása és a töltőállomások alacsony száma miatti korlátozott hatótávolság, vagy a hosszabb töltési idő.

Az elmúlt években a kedvező adózás mellett természetben adható juttatások körének szűkítése miatt, illetve legújabban a koronavírus fertőzés csökkentése miatt is egyre több munkáltató dönt amellett, hogy munkavállalójának cégautót biztosít. A kedvező hazai szabályozás miatt adózási szempontból mindenképpen érdemes megfontolni az elektromos autó vásárlását – nemcsak a speciális kedvezmények miatt magánszemélyként, de – gazdasági társaságok esetében is.

Mi számít elektromos autónak?

Mielőtt rátérnénk a konkrét adókedvezményekre, fontos meghatározni, hogy pontosan mely típusú autók tartoznak az elektromos gépjárművek kategóriájába.

A magyar szabályozás az elektromos gépjárművek közé sorolja:

  • a külső hálózatra köthető ún. plug-in hibrid autókat, melyek a régebbi típusú, hibrid meghajtású gépkocsiknál nagyobb akkumulátorral rendelkeznek, így elektromos meghajtással akár 25 km megtételére is képesek;
  • a növelt hatótávolságú hibrid autókat, amelyek üzemeltetéséhez az áramon kívül üzemanyag is szükségeltetik, és amelyek elektromos meghajtással akár 50 km megtételére képesek;
  • a tisztán elektromos autókat, melyek kizárólag elektromos meghajtású motorokkal rendelkeznek és több száz kilométer megtételére is képesek egy feltöltéssel.

A releváns magyar jogszabály* alapján ezek a gépjárművek környezetkímélő gépkocsinak minősülnek, így jogosultak a zöld rendszám használatára. Ezen túl fontos figyelmet fordítani az autók besorolására is, mivel csak az 5-ös környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek esetén vehetők igénybe a lentebb részletezett adókedvezmények.

Elektromos autókhoz kapcsolódó adókedvezmények

Az alábbi elektromos autókra vonatkozó adózási kedvezmények a gazdasági társaságok szempontjából is vonzóak:

  • Az elektromos gépkocsik hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosai mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól.
  • Az elektromos gépjárművek forgalomba helyezésekor nem kell megfizetni a regisztrációs adót. Figyelem, a fentebb már említett, régebbi típusú hibrid autók nem részesülnek ebben a kedvezményben. Egy régebbi, hibrid személygépkocsi forgalomba helyezésekor a regisztrációs adó 76.000 forint.
  • A hatályos Illetéktörvény szerint, az elektromos autók adásvétele, ilyen autókra vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzése mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól is.

A fentieken túl, a gazdasági társaságok számára könnyítést jelent az is, hogy a tulajdonukban álló, illetve az általuk lízingbe vett elektromos gépkocsikat nem terheli cégautóadó sem.

Áfa, tao kedvezmények az elektromos autóknál

Áfa szempontból az elektromos autókra nem vonatkoznak speciális szabályok, mivel a magyar áfatörvény nem tesz különbséget a gépjárművek meghajtása között, kizárólag a vámtarifaszám alapján sorolja be azokat személygépjármű (vtsz: 8703) vagy tehergépjármű (vtsz: 8704) kategóriába.

Ugyanakkor az áfa-levonásra vonatkozó szabályok szerint az elektromos tehergépjárművek töltése esetén, a feltöltés áfája levonható.

A társasági adó kapcsán további könnyítést jelent a gazdasági társaságok számára, hogy az elektromos autók beszerzése után is érvényesíthető az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye (Tao tv. 22/E. §),amennyiben a vonatkozó feltételek teljesülnek. A társaságoknak azonban figyelemmel kell lennie arra, hogy egyazon elektromos autó beszerzése kapcsán az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye nem alkalmazható együttesen a fejlesztési adókedvezménnyel.

Bár nem ezek a leginkább fajsúlyos érvek a céges elektromos autóvásárlás mellett, a fenti előnyökön túl a zöld rendszámos autók számos lokációban díjmentesen parkolhatnak, és meghatározott, védett övezetekbe is behajthatnak. Érdemes mindent számba véve megtervezni, kikalkulálni mi lenne a cég számára legkedvezőbb megoldás a járműpark bővítésekor.

A bejegyzés szerzője Fajcsák Gábor, az RSM Hungary Adóüzletág-vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. október 5.

Feketéző benzinkutasra csapott le a NAV

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a NAV nyomozói.

2022. október 5.

Niveus: Magyarország a globális minimumadóról szóló csatát hamarosan elveszítheti

Magyarország korábban kinyilatkoztatta, hogy a globális minimumadó 2023-as bevezetését elhamarkodott és megalapozatlan döntésnek tartja, így megvétózta a bevezetés kapcsán előkészített EU irányelvet. Ugyanakkor az Európai Unió legnagyobb gazdaságai (többek között Németország és Franciaország) bejelentették, hogy mindenképpen bevezetik a globális minimumadót 2023-tól.