Első házasok adókedvezménye a gyakorlatban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többen a decemberre tervezett esküvőjüket tették át januárra az új adókedvezmény miatt, ám ettől még nem lehet januártól érvényesíteni az adókedvezményt. Az első tapasztalatok az első házasok adókedvezményével.


Annyi kérdést tettek fel a dolgozók január hónapban az első házasok adóalap-kedvezményének feltételeiről, hogy lassan már mással sem foglalkoztunk, csak a válaszadással. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszaink a következők voltak:

– Az adóalap-kedvezmény igénybevételéhez az is elegendő, ha a házaspárnak csak az egyik tagja házasodott most először. Tehát elegendő, ha a házasulandók közül csak az egyikre igaz, hogy most először köt házasságot. A másik félnek ez akár a nyolcadik házassága is lehet.

– A kedvezmény a házastársakat együttesen illeti meg, és nem külön – külön. Tehát nem két fő * 5000 forintról van szó, csupán csak egyszer ötezerről.

– A kedvezmény természetszerűleg nem érvényesíthető tovább, ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik. Tehát a házasság két éven belüli felbontását is be kell jelenteni a kifizetőnek.

– Az első házasok adóalap-kedvezményét a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen is érvényesíthetik, mely törvényi kitételbe beletartozik az az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. Tehát meg is oszthatják, de csak az egyikük egyedül is kérheti az első házasok adóalap-kedvezményét.

– Az első házasok kedvezménye – a családi kedvezményhez hasonlóan – az erre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat megtétele esetén már az adóelőleg levonásánál figyelembe vehető. (A NAV honlapján megtalálható az „Adóelőleg-nyilatkozat 2015. évben az első házasok kedvezményének érvényesítéséről” elnevezésű nyomtatvány.)

– A kedvezmény igénybevétele nem kötött életkorhoz. Tehát az egyik házasfél lehet akár 70 éves is, míg a párja csak 20.

Ezek voltak a leggyakoribb kérdések.

Sikerült a cégnél hét darab kitöltött adóelőleg nyilatkozatot összeszedni januárban. Mesélték az érintettek, hogy ők decemberben szerettek volna megtartani az esküvőt, de hallva a médiakampányt,

elhalasztották az esküvőt januárra. Nem volt egyszerű, mert volt, akitől orvosi igazolást kértek.

Örültünk, hogy mindenkivel külön átbeszélve beszereztük a nyilatkozatokat.

Az új kedvezményhez átmeneti rendelkezés kapcsolódik a 84/ZS.§ (4) bekezdésében. Eszerint a személyi jövedelemadóról szóló törvénynek az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvénnyel megállapított 29/C. §-a a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében alkalmazható.

Költségvetési Expo
2015. március 26–27., Thermal Hotel Visegrád

 

A nyomtatvány I. blokkjának 3. pontjában szereplő nyilatkozatot

(A fentiek alapján nyilatkozom, hogy a …… hónaptól kezdődően /e hónapra is/ az első házasok kedvezményét ………………… forint összegben kívánom igénybe venni.)

mindenki hibásan töltötte ki, és ezt az átvételkor nem vettük észre.

A hibánk abból származott, hogy már január hónapra elszámoltuk az adóalap-kedvezményt. Pedig a személyi jövedelemadóról szóló törvény 29/C.§ (4) bekezdése értelmében az első házasok kedvezménye a házasságkötést követő hónaptól (első jogosultsági hónap) vehető figyelembe, tehát legelőször csak 2015. február hónaptól számolható el.

Az ilyen – kapkodásból elkövetett – hibák esélyének csökkentése miatt is nagyon fontos lenne az adótörvények módosításait nem az év végi ünnepek előtti szabadság-időszakban kihirdetni!

Most jöhet számunkra az szja önellenőrzése a 1508-as bevallásban és a dolgozók elszámolásának korrigálása.

 

Pillanatnyilag még nem tudjuk, hogyan kell eljárni akkor, ha az első házasok adóalap-kedvezményét igénybevevő dolgozó hó közben kilép. Az Adatlap megjegyzés rovatában minden esetre megjegyzést kell tenni arra vonatkozóan, melyik hónapra számoltuk el utoljára a személyi jövedelemadó előleg elszámolásánál.

Az első házasság adóalap-kedvezménye abban az esetben is érvényesíthető, ha a magánszemély maga köteles az összevont adóalapja adóelőlegét megállapítani. (Lásd Szja törvény 49. § 1. bekezdés, és 49. § 4. bekezdés)

Ennek megfelelően az egyéni- és társas vállalkozók is jogosultak a kedvezményre, ha a személyi jövedelemadó összevont adóalapjába tartozó tényleges jövedelmet vesznek fel.

Más adónem (nem szja) szerint adózó vállalkozó esetében is előfordulhat a kedvezmény alkalmazásának lehetősége, ha olyan jövedelmet kap, amely a személyi jövedelemadó összevont adóalapjába tartozik (például: táppénz).


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Tájékoztatási igazgatóság alakult a NAV-nál

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben – közölte a NAV.

2024. március 1.

Karbantartás miatt üzemszünetet tart vasárnap a NAV

A háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők 2024. március 3-án, vasárnap 9 órától 21 óráig – közölte az adóhatóság.