Emelkedik az üzemanyagok adóterhe július 1-től

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. június 19.
Címkék: , ,
Rovat:
Közzétette a NAV a harmadik negyedéves Brent olaj átlagárat, amely 29,928 dollár, így a a benzin jövedéki adója literenként 5, a gázolajé 10 forinttal nő július 1-től.

Az Országgyűlés által 2016 júniusában elfogadott jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak.

Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó.

A törvény kimondja: a január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire – tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó – Brent (Dated) napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik. Az így meghatározott átlagos árat az állami adó- és vámhatóság internetes honlapján a tárgynegyedévet megelőző hónap 15. napját követő 5. munkanapig közzétesz.

Ez meg is történt, ennek alapján pedig a jövedéki adó emelésére számíthatunk július 1-től: a gázolaj esetében 120,35 forint, benzinnél 125 forintra emelkedik a jövedéki adó mértéke.


Kapcsolódó cikkek: