Építményadó lesz Zalaegerszegen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1200 forintban állapítják meg négyzetméterenként nem lakás céljára szolgáló építményeknél.


Az eredetileg számított összegnél valamivel alacsonyabb, várhatóan 1200 forint lesz az éves építményadó Zalaegerszegen, ahol, a megyei jogú városok közül egyedüliként, eddig nem volt és a remények szerint csak néhány évig lesz ilyen helyi adó – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: kamarákkal, vállalkozói szervezetekkel és helyi cégekkel is konzultáltak a tervezett építményadóról, amelyről áprilisban születhet közgyűlési döntés. 

Az eredetileg tervezett, évente 1500 forintos négyzetméterenkénti adómértéket az érintettek felvetései nyomán várhatóan 1200 forintban állapítják meg a nem lakás céljára szolgáló építmények esetében, de miután csak júliustól vezetnék be, ebben az évben csak 600 forinttal számolnak.

A polgármester hangsúlyozta: minden frakció és önkormányzati képviselő egyetértett abban, hogy a tervezett adó ne vonatkozzon a lakosságra. Jelenleg azonban nincs pontos adatbázis arról, hogy mekkora lehet Zalaegerszegen az adóköteles iparterület nagysága, ezért az érintettek önbevallással adnak majd számot a hasznos négyzetméterekről. Ennek birtokában 2016-tól már sávosan, kedvezményeket is figyelembe véve állapíthatják meg az adómértéket, de a cél az, hogy néhány éven belül – a helyi iparűzési adó ismételt emelkedése után – meg is lehessen szüntetni az új építményadót.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.