Februárban tovább emelkedett a használt lakóingatlanok ára, stagnál az újépítésűeké


A kínálati piac ellenére februárban tovább emelkedett a használt lakóingatlanok ára éves összevetésben – közölte az ingatlan.com hétfőn. A vidéki ingatlanpiacon az új építésű lakások kínálati négyzetméterára idén az első negyedévben átlagosan 1,035 millió forint, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket – közölte az Otthon Centrum ugyancsak hétfőn.

Februárban tovább emelkedett a használt lakóingatlanok ára

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: az országos ingatlan.com lakásárindex februárban 2,6 százalékos éves drágulást mutat, havi szinten pedig 1,5 százalékos volt az áremelkedés. A kereslet és az árak alakulása alapján látszik, hogy a tavalyi holtpontról kimozdult az ingatlanpiac. Budapesten az országos árindexhez hasonlóan 2,6 százalékos volt az éves áremelkedés üteme.

Mivel az év első hónapjaira általában jellemző az ingatlanárak emelkedése, ezért a szakember szerint nagy kérdés, hogy kitart-e a lendület 2024 hátralévő hónapjaiban is.

Balogh László megjegyezte, idén lassú és enyhe áremelkedésre számítanak a lakáspiacon, a forgalomban pedig 20-25 százalékos bővülés várható, ami 125-130 ezer adásvételt jelenthet 2024-ben.

Az ingatlan.com adatai szerint március első hetében a használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten elérte a 922 ezer forintot. Az V. kerület a legdrágább 1,57 millió forintos négyzetméterárral, a második az I., a harmadik pedig a II. kerület 1,37, illetve 1,27 millió forintos összeggel. A legolcsóbb a XXI. kerület, ahol az átlagos négyzetméterára 695 ezer forint, ezt követi a XX. és a XXIII. kerület 696 ezer és 720 ezer forinttal.

A vármegyeszékhelyek piacán továbbra is Debrecen, Veszprém és Győr áll az élen, sorrendben 785 ezer, 766 ezer és 750 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A lista másik végén található Salgótarján, Miskolc és Békéscsaba, ahol március elején 277-425 ezer forintért kínálták a tulajdonosok a használt lakások négyzetméterét – olvasható az ingatlan.com közleményében.

Alig emelkedett az új építésű lakások négyzetméterára vidéken az első negyedévben – az Otthon Centrum adatai szerint

A vidéki ingatlanpiacon az új építésű lakások kínálati négyzetméterára idén az első negyedévben átlagosan 1,035 millió forint, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket – közölte az Otthon Centrum hétfőn.

Hozzátették, hogy ilyen kismértékű emelkedésre legutóbb a koronavírus-járvány második hulláma alatt volt példa az új építésű lakások piacán. A cég tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők.

Egyúttal arra is kitértek, hogy a vidéki városok közötti ár sorrend változott és már Debrecen a legdrágább 1,22 millió forintos fajlagos négyzetméterárral, ami a településen az utóbbi negyedévben indult, jelentős számú új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,18 millió forinttal a második, míg Szeged 1,12 millió forinttal a harmadik helyen áll. Egymillió forint feletti fajlagos ár jellemző még Érdre, Pécsre és Veszprémre. A nagyvárosok mindegyikében az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot, Miskolcon is 900 ezer forint fölé nőtt az átlagérték.

Az Otthon Centrum első negyedéves felmérése szerint a 25 vármegyei jogú városban 259 projektben 6003 lakás épül, ami nagyjából azonos az előző negyedéves adatokkal.

Ahogy az árversenyt, úgy a projektszámokat is Debrecen vezeti, a legtöbb (41) beruházás itt található, ezt követi Szeged és Pécs 33, illetve 24 projekttel. Sorrendben a százezer embernél népesebb városok következnek: Győr, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár. A listát Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, ahol mindössze egy, kisebb lakásszámú projekt épül, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

A 2000-ben alapított Otthon Centrum csaknem 180 irodával és teljes országos lefedettséggel rendelkezik. Az ingatlanközvetítő hálózat a Biggeorge Holding része, amelynek tagjai többek között az ingatlanfejlesztés, ingatlan alapkezelés és az ingatlanfinanszírozás területén tevékenykednek. 2022-ben az Otthon Centrum többségi tulajdont szerzett az ingatlan – és hitelközvetítéssel foglalkozó Open House, valamint a lengyel Freedom, majd 2023-ban az ugyancsak lengyel Investor cégcsoportban.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.