Feketében utazik az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A feketefoglalkoztatás ellenőrzésében erősít az APEH és fokozza a járulékfizetési kötelezett vizsgálatát, mert tavaly is 14 milliárd be nem fizetett adót találtak.

A APEH közleménye szerint az idei első félévben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait érintő kötelezettségek ellenőrzésénél 9,7 milliárd forint nettó járulékkülönbözetet állapított meg az adóhatóság, az eddig elvégzett 23,5 ezer utólagos adóellenőrzés és 26,3 ezer adatgyűjtés során.

Az adóhatóság azonban már korábban is kiemelt feladatként vizsgálta ezeket a kötelezettségeket: 2007-ben mintegy 74 ezer biztosítási- és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést folytatott le, és az ellenőrzések során 12,5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg, míg tavaly 103.348 ellenőrzést végzett el és 13,9 milliárd forint különbözetet tárt fel.

Emellett az adóhatóság 2008-ban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatszolgáltatása alapján 133 ezer magánszemély esetében vizsgálta, illetve ellenőrizte azok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát. Ellenőrzést csaknem 55 ezer ember adatainál kellett végezni, ebből mintegy 14 ezer magánszemély jogviszonya rendeződött, 32 ezer esetben az ellenőrzés meghiúsult, illetve megkezdhetetlen volt, és több mint 7 ezer alkalommal a revízió egészségügyi ellátást biztosító jogviszonyt állapított meg.

Az APEH az idén az államháztartás tervezett bevételeinek elérése érdekében kiterjeszti a járulékkötelezettségek ellenőrzését. Fokozza például az önálló, illetve a társhatóságokkal közös ellenőrzéseit többek között a munkaerő-kölcsönzésnél, az alvállalkozói láncolatokban az alacsony képzettségű vagy szezonális munkaerőt igénylő ágazatokban, az építőiparban, valamint a vendéglátás és a vagyonvédelem területén. Rendszeressé válnak a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek ellenőrzései, és a szezonális akciókban úgy, mint a Kánikula akció során is kiemelt figyelmet kap a részmunkaidő, illetve alkalmai munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzése.

Ezen felül a személyi jövedelemadó ellenőrzések során hangsúlyosabban vizsgálja majd az adóhatóság többek között a természetbeni juttatások járulékkötelezettségét. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap utáni járulékot fizető vállalkozások, és folytatódik az úgynevezett tb-potyautasok vizsgálata is.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Átfogó versenyképességi reformokat vár a Költségvetési Tanács

A tartósan 4 százalék feletti GDP bővülés érdekében az egyensúlyok helyreállítása mellett átfogó versenyképességi reformokra is szükség van – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság tagjainak tartott online előadásában.