Felbonthatják a vámosok a külföldi ajándékot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Karácsonyi ajándékot külföldről szerez be? Fontos tudnia, hogy a vámkezelés során a Vámhatóság munkatársai a csomagot átvilágíthatják, sőt szükség esetén fel is bontathatják.


A külföldről interneten rendelt termékek egyre növekvő száma különösen aktuálissá teszi az ünnepek közeledtével a vám- és adófizetési költségekre vonatkozó szabályok áttekintését.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a a külföldről rendelt termékek kapcsán mekkora vám költséget kell még számolnunk, hiszen ez jelentősen meg is drágíthatja egy-egy termék beszerzését.

Ha magánszemélyként az EU valamely tagállamából rendelünk terméket, akkor azt már csak szabad forgalomba helyezést követően tudják számunkra értékesíteni, tehát a termékkel kapcsolatban már nem keletkezik adó- és vámfizetési kötelezettségünk. Arról azonban gyakran megfeledkezünk, hogy a harmadik országból, vagyis az EU-n kívülről érkező küldeményeket már bizonyos értékhatár felett vám, illetve áfa fizetési kötelezettség terheli.

Emiatt sokan csak a csomag megérkezését követően szembesülnek azzal, hogy a vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelés nem csak az áru beszerzési költségét növeli meg jelentősen, hanem az előzetes felkészülés hiánya miatt elhúzódó ügyintézés a végső kézbesítést is nagymértékben késleltetheti. Így mindenkor, de különösen most az ünnepek előtt célszerű, hogy még a rendelést megelőzően ellenőrizzük a ránk vonatkozó kötelezettségeket, és szükség esetén felkészüljünk az esetleges vámkezeléssel kapcsolatos teendőkre, hogy a későbbi kellemetlenségeket el tudjuk kerülni.

A NAV múlt héten tette közzé honlapján a 2015. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról szóló tájékoztatóját. A vonatkozó szabályok az értékhatárok tekintetében különbséget tesznek az ellenszolgáltatás nélkül, valamint az ellenszolgáltatás mellett feladott csomagok, valamint a címzett személye szerint magánszemélyeknek és jogi személyeknek címzett küldemények között.

Vám- és adókötelezettségek magánszemélyek részére ellenszolgáltatás nélkül feladott termékek esetében:

  • 45 euróig: vám- és adómentes;
  • 46-150 euró: vámmentes, de (főszabály szerint 27%) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
  • 151-700 euró: 2,5% vám, és (főszabály szerint 27%) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
  • 701 eurótól: kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel, és (főszabály szerint 27%) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt.

Vám- és adókötelezettségek magánszemélyek részére ellenszolgáltatás mellett, valamint jogi személyek részére feladott termékek esetében:

  • 22 euróig: vám- és adómentes;
  • 23-150 euró: vámmentes, de (főszabály szerint 27%) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt;
  • 151 eurótól: kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel, és (főszabály szerint 27%) áfa-fizetési kötelezettség terheli a küldeményt.

A NAV tájékoztatója, illetve a vonatkozó jogszabályi előírások alapján a 22 eurós értékhatár 6 000 forintnak, a 45 eurós értékhatár 13 000 forintnak (ez 2015. január 1-jétől 14 000 forintra növekszik), a 150 eurós értékhatár 44 000 forintnak (ez 2015. január 1-jétől 47 000 forintra növekszik), míg a 700 eurós értékhatár 207 000 forintnak (ez 2015. január 1-jétől 217 000 forintra növekszik) felel meg.

Fontos tudni, hogy 1 000 euró érték alatt CN23 vámáru nyilatkozatot, míg 1 000 euró értéktől pedig egységes vámokmányt kell kitölteni az import vámkezeléshez. A vámkezelés során szükség van még a termék beszerzését igazoló számlára és az ellenérték kiegyenlítésének igazolására, vagy ajándék esetén írásos értéknyilatkozatra, valamint az engedélyhez kötötten behozható termékek esetében az egyedi engedélyekre, igazolásokra is.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vámkezelés során a Vámhatóság munkatársai a csomagot átvilágíthatják, sőt szükség esetén bizottság jelenlétében fel is bontathatják. Természetesen, ha a csomag legálisan behozható termékeket tartalmaz, akkor a felbontást követően a csomagot hitelesítve visszazárják és a címzett hiánytalanul megkapja küldeményét.

Gyakorlati tapasztalat hiányában érdemes vámügynökséget, vagy postai küldemények esetében akár a Magyar Posta közreműködését kérni, mert a vámkezeléshez szükséges okmányok hibás, vagy hiányos benyújtása az eljárás elhúzódásához vezethet, ami egy Karácsonyi ajándék esetében a legjobb szándék mellett is kellemetlen szituációkat idézhet elő szeretteink körében.

A bejegyzés szerzője Vizer József, az RSM DTM Hungary adómenedzsere. Az RSM DTM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.