Fellélegezhetnek a devizahitelesek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A térségi valuták számottevően erősödtek előbb a jen gyengülése, majd a svájci frank leértékelődése miatt. Csütörtök délután az eurót 299,15, este már 294 forinton jegyezték – elemzők szerint a piac mindinkább hisz az MNB beavatkozásában.

A svájci frank gyengítése valamelyes segítség lehet a sokszázezer devizahitelesnek Lengyelországban és Magyarországon, így közvetve a szélesebb pénzügyi feszültséget is enyhítheti ezekben az országokban.

Ideges forgalomban végül is számottevően erősödtek a térségi valuták csütörtökön a napi mélypontjaikhoz, és még az előző napi zárókhoz képest is. Előbb a jen gyengülése, majd a svájci frank leértékelődése miatt. A svájci frank gyorsan vesztett, miután a Svájci Nemzeti Bank csütörtökön rekord mélységbe süllyesztette irányadó kamatcélját – egyelőre nem sejthető, hogy a gyengülés tartós lesz-e. A jegybank azt is közölte, hogy piaci eszközökkel is igyekszik gyengíteni a nemzeti valutát.

A forint javulását elemzők azzal is magyarázzák, hogy a piac mindinkább hisz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) beavatkozásában. Vasárnap óta minden napra jutott szóbeli beavatkozás az MNB részéről, és devizapiaci kereskedők nyíltpiaci műveleteket is gyanítanak. A jegybank ezt nem kommentálta, de csütörtökön bejelentette, hogy mintegy 2,4 milliárd euró uniós forrást konvertál év közben forintra a bankközi devizapiacon.

300 forint alatt az euró
A zlotyt az is erősíti, hogy Lengyelországban februárban kissé felgyorsult infláció, és ez kételyeket ébreszt a központi kamatcsökkentés folytatása iránt. A cseh központi bank igazgatótanácsának egyik tagja, Eva Zamrazilova csütörtökön a gazdasági helyzet javulását ígérte a második félévre. Csütörtökön első ízben a cseh korona jobban végezte a napot a tavaly év végi értékénél. Segít a térségi valutáknak az utóbbi napokban általában feljavult értéktőzsdei hangulat, a jobb általános kockázatvállalási kedv is.

A londoni bankközi piacon a forint csütörtökön estefelé, 297,84-298,14/eurón, 1,16 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 13,01 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Napközben korábban 308,31/euróig süllyedt. Szerda este 301,33-62/euró volt. Tavaly 4,23 százalékkal gyengült, előtte 2007-ben 0,39 százalékot vesztett, 2006-ban 0,46 százalékkal javult.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a Figyelőneten.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.