Módosuló csődtörvény – Nem fog működni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csődtörvény tervezett módosítása hoz ugyan változásokat a csőd- és felszámolási eljárások szabályozásában, de előre látható, hogy nem hoz eredményt az alapproblémák megoldásában. Továbbra is magas lesz az egyszerűsített felszámolások száma, és alacsony a csődeljárásoké, s a hitelezői igények megtérülése sem növekszik majd érezhető módon.

A csődtörvény módosítása eredetileg három fő pillérre épült: az első a csődeljárás szabályainak módosítása, a második a felszámolási eljárás szabályainak korrigálása – különös tekintettel az egyszerűsített felszámolás szabályaira –, a harmadik pedig a fizetésképtelen helyzetbe jutott vállalkozások vezetői által elkövetett visszaélések visszaszorítása érdekében a gazdasági társaságokról szóló törvény egyes szabályainak módosítása. Ez év elején újabb elemként kerültek elő a felszámolók kijelölésével kapcsolatos kérdések – írja Csia László, a Csabaholding Kft. ügyvezető igazgatója.

Valóban helyes a csődeljárás módosításának azon eleme, amely azonnali moratóriumot biztosít az adós vállalkozás számára csődeljárás kezdeményezése esetén, ahelyett hogy ezt a hitelezők jóváhagyásától tenné függővé. Azonban ez csak szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres csődeljárások lebonyolításának. A reorganizáció egyik elengedhetetlen formája a pénzügyi reorganizáció, amely adott esetben a tulajdonosi szerkezet, illetve a kötelezettségállomány szerkezetének megváltoztatásával járhat.

Ez azt is eredményezheti, hogy a korábbi tulajdonosok elveszítik az adós vállalkozásban meglévő tulajdonrészük egy részét vagy egészét, illetve, hogy megváltoznak a csődeljárás előtti hitelezők pozíciói.

Az IRM munkatársai a szakmai egyeztetésen kifejtették, az új csődeljárási szabályok bevezetése során a pénzintézetek pozíciói nem romolhatnak, adósság-tőke konverzió alkalmazása pedig szóba sem került. A jogszabály-előkészítők inkább úgy gondolják, a régi tulajdonosoknak kellene friss pénzt hozni a nehéz helyzetbe került vállalkozásba. Erről az elképzelésről nyugodtan kijelenthető, nem fog működni.

Forrás: http://www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=263886&from=kkv


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.