Foglalkoztatási szövetkezetek a közmunkásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A T/6320 számú törvényjavaslat értelmében a közfoglalkoztatottak is létrehozhatnak szociális szövetkezeteket és bizonyos feltételek teljesítése mellett ez a szövetkezet ingyen használatba veheti közfoglalkoztatója foglalkoztatás során használt ingóságait, az állam vagy önkormányzat pedig 10 év maximális időtartamra ingyen használatba adhat a szövetkezet számára termőföldet és állatállományt.

A közigazgatási és igazságügyi tárca által benyújtott T/6320 számú javaslat a szövetkezeti törvényt, az illetéktörvényt és a közfoglalkoztatási törvényt tervezi módosítani.

A szövetkezetekről szóló törvény tervezett módosítása szerint a foglalkoztatási szövetkezet hátrányos helyzetben lévő tagjai számára a munkafeltételek megteremtését elsősorban munkaerő-kölcsönzés, valamint munkaközvetítő tevékenység útján valósítja meg. A foglalkoztatási szövetkezet olyan szociális szövetkezet, amelynek legalább 500 természetes személy és legalább egy országos nemzetiségi önkormányzat a tagja.

A közfoglalkoztatásról szóló 2011. évi CVI. törvény tervezett módosítása értelmében amennyiben több hátrányos helyzetű személy egy közfoglalkoztatónál legalább két éves időtartamban áll közfoglalkoztatásban, és vállalják, hogy szociális szövetkezet tagjaként még legalább két évet fognak együtt dolgozni, a közfoglalkoztatás során használt ingó tárgyi eszközöket a közfoglalkoztatótól haszonkölcsön-szerződés alapján ingyenesen használatba vehetik.

A javaslat lehetővé tenné azt is, hogy az állam, önkormányzat vagy közalapítvány a szövetkezet részére termőföldet vagy állatállományt adjon ingyenes használatba, ugyancsak haszonkölcsön szerződés alapján, vagyis a termény és haszon a szövetkezetet illeti. Ennek az ingyenes használatnak az időtartama termőföldnél a tíz évet, állatállománynál a két évet nem haladhatja meg.

Forrás: T/6320 törvényjavaslat


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.