Foglalkoztatást ösztönző adórendszert szeretnének


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások a foglalkoztatást ösztönző, korszerű adórendszert, a bürokrácia csökkentését, a foglalkoztatás növelését várja az új kormánytól a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara.

Vadász György, a BKIK általános alelnöke kedden a szervezet fennállásának 160. évfordulója alkalmából zajló jubileumi rendezvénysorozat megnyitóján elmondta, hogy az új kormánynak mindent meg kell tennie a gazdasági növekedés beindításáért, a piaci feltételek javításáért.

Az alelnök szerint a foglalkoztatás növelésének kérdését kiemelten kell kezelni, mert jelenleg a munkaképes lakosság mindössze 44 százaléka „végez látható munkát”. Ezért ösztönözni kellene a részmunkaidős foglalkoztatást és a távmunkát is – mondta Vadász György, aki beszélt arról is, hogy a vállalkozásokat érintő adminisztrációs teher az éves GDP 6,8 százalékát teszi ki Magyarországon. Ezzel szemben az EU-átlag 3,5 százalék.

A BKIK alelnöke felhívta a figyelmet a hazai kis- és középvállalkozások nehéz helyzetére. Mint mondta, a magyar kis- és középvállalkozások jövedelmet termelő képessége egytizede az EU-15-ök átlagának, miközben jelentős szerepet töltenek be a foglalkoztatásban.

A BKIK alelnöke a magyar gazdaság egyik „”rákfenéjének”” nevezte a magas államadósságot. Utalt arra, hogy számításuk szerint 2010-ben az EU-fejlesztési források 900 milliárd forintot jelentenek, az uniós tagdíj 220 milliárd forintra tehető, így 680 milliárd forint marad a vállalkozásoknak fejlesztésre, miközben 2010-ben az adósságszolgálati teher meghaladja az 1 200 milliárd forintot.

A BKIK gazdaságpolitikai bizottsága 13 pontban fogalmazta meg állásfoglalását az új kormánnyal szemben. A dokumentum tartalmazza, hogy a vállalkozások elvárják a foglalkoztatás jelentős bővítésének elősegítését, az állami bürokrácia érzékelhető csökkentését, a 20 év alatt elhasználódott adórendszer korszerűsítését, a gyenge versenyhelyzetben lévő hazai kkv-k versenyképességének javítását, a hátrányos megkülönböztetésük feloldását, a Közép-magyarországi régióban – a kohéziós uniós támogatási jogosultság elvesztése miatt – költségvetési segítséggel finanszírozott fejlesztési pályázatok kiírását.

További vállalkozói elvárás a monetáris pénzügyi politika vállalkozásbaráttá tétele, a hazai vállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, hazai tulajdonú „kisvállalkozói pénzintézet” létrehozása, továbbá a körbetartozások visszaszorítása, illetve szankcionálása, az építőiparban bevezetett regisztrációs rendszer kiterjesztése, a közbeszerzési eljárási rend átláthatóvá és nyilvánossá tétele, a szakképzés rendszerének gyakorlatorientált átalakítása, a közösségi közlekedés átvilágítása, az uniós és hazai fejlesztési támogatások rendszerének újragondolása.

A vállalkozások emellett elvárják még az államigazgatási rendszer átalakítását, szolgáltató jellegének erősítését, hatékonyságának javítását, a jog-, és rendeletalkotás előzetes és utólagos hatásvizsgálatát, gazdaság-szervezéssel kapcsolatos állami, regionális, megyei, illetve önkormányzati szintű közfeladatok áttekintését.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.