10 milliárd jut környezetvédelmi pályázatokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ésszerűbb nyersanyag és energiafelhasználás, valamint a keletkező hulladékok minél nagyobb mértékű hasznosítására mintegy 10 milliárd forint európai uniós pályázati forrás áll rendelkezésre az idén – közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. kedden az MTI-vel.

A környezetközpontú és hulladékhasznosítási technológia fejlesztési célokat szolgáló európai uniós pályázatokat március 1-jétől nyújthatják be a vállalatok.

A „”Környezetközpontú technológia fejlesztés”” támogatási konstrukció célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseikkel közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, a hulladéktermelés és az egyéb káros kibocsátások mennyiségét, valamint veszélyességét. Az igényelhető támogatás összege legalább 5 millió, legfeljebb 125 millió forint. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) 2 milliárd forint, míg a Közép-magyarországi Operatív Programban (KMOP) 840 millió forint.

A „”Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztés”” pályázat célja a hulladék energetikai hasznosításának elősegítése. Az igényelhető támogatás összege legalább 25 millió forint és elérheti akár az 1 milliárd forintot, míg a KMOP-ban a 200 millió forintot. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a GOP esetében 6 milliárd forint, míg a KMOP-nál 840 millió forint.

A pályázati lehetőség nagyvállalatok részére is elérhető, de az értékelés során a kis- és középvállalatok előnyt élveznek, a kiírásokra beérkező pályázatokat júniusig értékelik – közölte a MAG Zrt.

Forrás: Menedzsment Fórum


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.