Fokozatosan jön az uniós tranzakciós adó

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. május 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kezdeményezésben résztvevő országok fokozatosan kezdik el bevezetni a pénzügyi tranzakciós adót, legkésőbb 2016-ban – derült ki az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán.


Janisz Szturnarasz, a miniszterek tanácsának soros elnökségét adó Görögország pénzügyminisztere a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a résztvevő országok továbbra is elkötelezettek, hogy bevezessék a pénzügyi tranzakciókat 0,1 százalékos, a származékos ügyleteket pedig 0,01 százalékos kulccsal megterhelő közösségi tranzakciós adót. Első lépésként a részvényekre és “egyes származékos ügyletekre” vetik majd ki az új adót – mondta el Szturnarasz.

A pénzügyi szektor megadóztatására az Európai Bizottság 2011-ben tett javaslatot, annak érdekében, hogy a pénzügyi szektor is járuljon hozzá az elsősorban általa okozott válság terheihez. Hamar kiderült ugyanakkor, hogy megvalósításához nincs meg a szükséges többség támogatása a tagállamok között. Több ország, így a komoly pénzügyi központtal rendelkező Nagy-Britannia, Dánia vagy Svédország vérmesen ellenzi az ötletet. A britek szerint egy ilyen adó csak azt eredményezné, hogy a pénzügyi tranzakciók áthelyeződnének a világ más részeire. Anders Borg svéd pénzügyminiszter is élesen kikelt a kezdeményezés ellen, amely szerinte költséges, nem hatékony, és ártani fog a befektetéseknek.

               

Miután uniós szinten nem lehetett bevezetni az adót, amely 30-35 milliárd euró bevételt jelenthet évente a tagállamoknak, 11 ország, élükön Franciaországgal és Németországgal, úgy döntött, úgynevezett megerősített együttműködés keretében vezetik be az uniós tranzakciós adót. Kedden a pénzügyminiszterek abban állapodtak meg, hogy lépésről lépésre vezetik be az új adóterhet, és minden egyes fokozatnál felmérik a várható gazdasági hatásokat. Végső formájában az adót a világ összes olyan pénzügyi tranzakciójára kivetnék, amelyben legalább az egyik fél a 11 ország valamelyikében lévő pénzintézet.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóztatásért felelős tagja a sajtótájékoztatón üdvözlendő jelnek nevezte a résztvevők egyetértését, ám felhívta a figyelmet, hogy elszánt munkára van még szükség ahhoz, hogy az adó bevezetéséhez szükséges uniós jogszabály a tervezett időben megszülethessen.

A pénzügyminiszterek emellett az anya- és leányvállalatok gazdálkodását szabályozó uniós irányelv módosítását is megtárgyalták, amelyre azért tett javaslatot a bizottság, hogy el lehessen kerülni, hogy a különböző országok eltérő szabályozása miatt egyes vállalatok a joghézagokat kihasználva teljesen elkerüljék az adófizetést. Erről a jövő hónapban születhet meg a politikai megállapodás a pénzügyminiszterek között – jelezte Szturnarasz.

(Forrás: MTI)

2014. május 14.: Közösségi ügyletek áfája

A külföldi vonatkozású ügyletek számlázását, áfarendszerbeli kezelését érintő szabályozás könnyebb értelmezése, az azok között történő hatékonyabb eligazodás érdekében 2014. május 14-én szakmai konferenciát és konzultációt szervezünk.

Tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Sike Olgának,  a NAV főosztályvezető-helyettesének, jöjjön el  szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.