Fontos áfa-kérdés: építési telek értékesítése alanyi adómentes adóalanyként


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vállalkozásunk, amely alanyi adómentességet választott, építési telket értékesített egy magánszemély részére. Kérdésként merült fel, hogy ezen esetben az értékesítését terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az Adó szaklap szakértői válasza.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében – többek között – az Áfa tv. 188. § (3) bekezdés a)d) pontjaiban meghatározott esetekben.

Ezen jogszabályhelyek alapján (amelyek az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba sem beszámítandó értékesítések)

[…]

a) az adóalany vállalkozásában

aa) tárgyi eszközként használt termék értékesítése,

[…]

d) az aa) alpont alá nem tartozó építési telek (telekrész) értékesítése esetén az általános szabályok alapján kell eljárni.

Ennek alapján a tárgyi eszközként használt ingatlan értékesítésekor, illetőleg akkor is, ha tárgyi eszköznek nem minősülő építési telek értékesítése történik, a vállalkozásuk nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

építési telek eladásaAz építési telek értékesítése az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés k) pontjában foglaltakra tekintettel adóköteles körbe tartozik, így az értékesítést 27 százalékos áfa terheli, amelyet az egyenes adózás szabályai szerint az értékesítő adóalanynak fel kell számolnia, arról számlát kell kiállítania és bevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozásuk mint alanyi adómentességet választott adóalany, főszabályként adólevonásra nem jogosult [Áfa tv. 195. § (1) bekezdés], azonban ezen esetben az általános szabályok szerint kell eljárnia, így jogosult az alanyi adómentesség időszakában keletkezett, az értékesített építési telekhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására [Áfa tv. 195. § (2) bekezdés b) és c) pontjai]. (2021. július 25.)

Hivatkozott jogszabályhelyek:

– Áfa tv. 86. § (1) bekezdés k) pont

– Áfa tv. 193. § (1) bekezdés a) pont


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.