Fontos áfa-kérdés: építési telek értékesítése alanyi adómentes adóalanyként


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vállalkozásunk, amely alanyi adómentességet választott, építési telket értékesített egy magánszemély részére. Kérdésként merült fel, hogy ezen esetben az értékesítését terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az Adó szaklap szakértői válasza.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében – többek között – az Áfa tv. 188. § (3) bekezdés a)d) pontjaiban meghatározott esetekben.

Ezen jogszabályhelyek alapján (amelyek az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba sem beszámítandó értékesítések)

[…]

a) az adóalany vállalkozásában

aa) tárgyi eszközként használt termék értékesítése,

[…]

d) az aa) alpont alá nem tartozó építési telek (telekrész) értékesítése esetén az általános szabályok alapján kell eljárni.

Ennek alapján a tárgyi eszközként használt ingatlan értékesítésekor, illetőleg akkor is, ha tárgyi eszköznek nem minősülő építési telek értékesítése történik, a vállalkozásuk nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Az építési telek értékesítése az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés k) pontjában foglaltakra tekintettel adóköteles körbe tartozik, így az értékesítést 27 százalékos áfa terheli, amelyet az egyenes adózás szabályai szerint az értékesítő adóalanynak fel kell számolnia, arról számlát kell kiállítania és bevallási és befizetési kötelezettsége is keletkezik.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozásuk mint alanyi adómentességet választott adóalany, főszabályként adólevonásra nem jogosult [Áfa tv. 195. § (1) bekezdés], azonban ezen esetben az általános szabályok szerint kell eljárnia, így jogosult az alanyi adómentesség időszakában keletkezett, az értékesített építési telekhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására [Áfa tv. 195. § (2) bekezdés b) és c) pontjai]. (2021. július 25.)

Hivatkozott jogszabályhelyek:

– Áfa tv. 86. § (1) bekezdés k) pont

– Áfa tv. 193. § (1) bekezdés a) pont


Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

Az 5 százalékos kedvezményes áfamérték alkalmazása lakások, parkolók értékesítése és használati jogának átengedése esetén

Egy belföldi áfaalany társaság többlakásos lakóingatlan felépítésére irányuló beruházást valósít meg. A társaság a lakóingatlan tulajdonosaként társasházat alapít és kiárusítja a kialakított lakásokat. A társaság a lakások értékesítése mellett bizonyos esetekben külön helyrajzi számmal (albetétszámmal) rendelkező parkolókat, illetve parkolóhelyeket is értékesít, más esetekben pedig a társasházi osztatlan közös tulajdonban lévő parkolók meghatározott tulajdoni hányadait értékesíti. A vevők úgy is dönthetnek, hogy a lakás megvásárlásával egyidejűleg a társasházi osztatlan közös tulajdonban lévő parkolók, parkolóhelyek kizárólagos használatára vonatkozó jogosultságot szereznek. A lakások, valamint a parkolók és parkolóhelyek fenti módon megvalósuló értékesítése esetén alkalmazható-e a kedvezményes 5 százalékos áfamérték?

2023. június 7.

Adótörvények 2024: számos veszélyhelyzeti rendelet törvényként él tovább

Jövőre emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, és törvényként hatályos marad – időnként némi korrekcióval – a bankadó, a tranzakciós illeték és az energiaellátók jövedelemadója, a foglalkoztatók ekho-mentessége. Zöldadóként él tovább a légitársaságok extraprofit adója, és jön az adótanácsadók, adószakértők hatósági képzése. Kiemeltük a legfontosabb tételeket a kormány 2024-es adócsomag-tervezetéből.

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.