Fontos pert vesztett a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alanyi adómentesség határáig nem számít üzletszerűnek az ingóságok eladása – így döntött a bíróság a pénzcentrum.hu beszámolója szerint.


A Kúria után kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is kimondta: az alanyi adómentes határig – 2007-ben 4 millió, 2008-2012-ig 5 millió forint éves árbevételig – nem számított üzletszerűnek az ingóságok eladása, így az abból származó jövedelem után az ingó értékesítésre vonatkozó, kedvezőbb szabályok szerint kell meghatározni az adót – írja a pénzcentrum.hu.

A fővárosi bíróság megállapította azt is, hogy abban az évben, amikor a perben érintett magánszemély év közben lépte át az alanyi adómentesség határát, csak az afölötti bevétel után lehet az üzletszerű ingó értékesítésre vonatkozó magasabb adóterhet megállapítani, az alanyi adómentes határig az ingó értékesítésre vonatkozó, kedvezőbb szabályokat kell figyelembe venni. A bíróság új eljárás lefolytatására kötelezte az adóhatóságot.

Az ítélet nyomán tetemes összegű adót, bírságot, egészségügyi hozzájárulást kérhetnek vissza felügyeleti intézkedés keretében az adóhatóságtól azok a magánszemélyek, akiket az elmúlt években óriási közteherrel sújtott az adóhatóság, miután üzletszerűvé minősítette – elsősorban aukciós portálokon keresztül végzett – ingó értékesítésüket.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.