Háborognak a Balatonnál az ifa miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a barátaink nyaralójában alszunk, adót kell fizetni. Az idegenforgalmi adóról, a kivételekről és a kibújási lehetőségekről közölt összeállítást az Index.


A törvén szerint az idegenforgalmi adót (ifát) mindenkinek fizetnie kell, ha az önkormányzat ilyet meghatároz, és nem csak a Balaton partján. Aki nem állandó lakosként az önkormányzat „illetékességi területén” legalább egy vendégéjszakát tölt, vagyis „vendégként eltöltött, éjszakát is magában foglaló, legfeljebb huszonnégy órát”, annak ifát kell fizetnie – emlékeztet a lap.

A városok szűkülő anyagi forrásaik miatt minden lehetőséget megragadnak, hogy bevételhez jussanak, ráadásul a beszedett idegenforgalmi adó arányában állami normatívához is jutnak.

Az idegenforgalmi adó összegyűjtése a házigazda dolga.

Az Index cikkét az adóellenőrzés módszereiről, a számos adókedvezményről és adóelkerülési lehetőségről itt olvashatja.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).