Háborús helyzet a forint piacán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagyon nehéz jósolni a svájci frank forint jegyzésének várható alakulását, miután kedden áttörte a korábban kemény ellenállásnak számító 220-as szintet a keresztárfolyam, és új történelmi csúcsot ért el 223 forint felett – vélik egyöntetűen az elemzők. Ezek ugyanis már olyan szintek, ahol nincsenek korábbról fogódzók, így nehéz előre jelezni a következő ellenállásokat. A Napi Gazdaság összeállítása

Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője szerint rövid távon a 225 forintos érték tűnhet fel pszichológiailag fontos ellenállásként, ennél nagyobb számokkal az elemző nem akar riogatni, annak ellenére, hogy a helyzet nem túl rózsás. A svájci gazdaság állapotáról ugyanis jó hírek érkeznek, így nem csoda, hogy az 1,30-as szint alatt van az alpesi deviza euróval szembeni keresztárfolyama. Ráadásul a forint helyzete sem túl bíztató, s ez vélhetően csak az önkormányzati választások után változhat meg Karsai szerint, aki úgy véli, a befektetők számára kellene egy megnyugtató álláspont akár az IMF-fel, akár nélküle, csak tudják végre, hogy az ország miként akarja a helyzetét rendezni.

A forint esetében az ING devizapiaci üzletágvezetője, Kolba Miklós szerint is az a gond egyelőre, hogy inkább a gyengülés irányába látszik a könnyebb elmozdulás. A 290 forintos eurós szintig könnyen elmozdulhat az árfolyam, ami természetesen a svájci frank jegyzésre sem lesz jó hatással, ez ugyanis 224 forint körüli árfolyamot feltételez változatlan euró/svájci frank keresztárfolyam mellett. Technikai alapon az ING szakértője a következő keményebb szintnek a 228,80 forintos árfolyamot látja, azt azonban Kolba is hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz eldönteni mi lesz az elkövetkező időben.

Halvány reménysugár

Az elemzők is azért vannak elsősorban bajban, mert főleg hangulati tényezők alakítják az árfolyamot – véli Keszeg Ádám, a Raiffeisen devizapiaci elemzője. Halvány reménysugarat az jelenthet, hogy ilyen rossz hangulat utoljára a 2009 márciusi mélypontok környékén volt, ahonnan akkor fordulat következett be. Még egy szalmaszálba kapaszkodhatnak azok akik azt remélik, ezen a szinten megáll a frank erősödése. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint ugyanis a harmadik negyedévi euró/svájci frank keresztárfolyam 1,34 lehet, ami a mostaninál jóval gyengébb frankot feltételez, és az elkövetkező negyedévekben is egyre gyengébb svájci devizával számolnak a szakértők.

Kérdés, hogy a szakértők lemaradásban vannak e az elemzéseik frissítésével, vagy valóban túlzónak tartják a mostani 1,29 környéki euró/frank szinteket. Ez utóbbit erősítheti, hogy londoni üzletkötők szerint a közös deviza svájci frankkal szembeni gyengülésén az 1,2920-as szint alatt aktiválódó stop-loss megbízások löktek nagyot.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaságban olvasható.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.