Halasztott szja: figyeljen a részletekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki nem fizeti rendesen az APEH felé tartozásának részleteit, akkor a kötelezettség egy összegben, pótlékostól azonnal esedékessé válik.

Éves adóbevallásban mutatkozó szja fizetési kötelezettség esetén a magánszemély egyösszegű befizetés helyett legfeljebb négy hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizetheti tartozását. Ehhez az kellett, hogy az adózó a benyújtott bevallásban nyilatkozzon arról, hogy részletekben kívánja fizetési kötelezettségét teljesíteni.

Vállalkozási tevékenységet folytató és áfafizetésére kötelezett magánszemélyek nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget és a többieknél is feltétel volt, hogy az szja-kötelezettség ne haladja meg a 100 ezer forintot. Jogszerű nyilatkozat esetén az adóhatóság külön határozatot nem hoz, viszont a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízást postai úton biztosítja – olvasható az adóhatóság honlapján.

Ha a részletfizetéshez a készpénz-átutalási megbízást az első részlet időpontjáig nem kapja valaki kézhez, a bevallási kötelezettség teljesítéséhez korábban kiküldött egységcsomagjukban található személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló bizonylat felhasználásával teljesítheti az első részlet megfizetését. Csekk hiányában, illetve a helyett a befizetés letudható banki átutalással a 10032000-06056353 számú, APEH személyi jövedelemadó beszedési számlára (közleményként a név mellett az adóazonosító jelet kell megadni), vagy bankkártyával az APEH központi ügyfélszolgálatainak egyikén.

Attól függően, hogy 2, 3 vagy 4 hónapos részletfizetést választott a magánszemély, az egyes részletek befizetésének határideje a következőképpen alakul:

I. részlet: 2010. június 21.
II. részlet: 2010. július 20.
III. részlet: 2010. augusztus 23.
IV. részlet: 2010. szeptember 20.

Az egyes részletek összege a bevallásban jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő személyi jövedelemadó 1/2, 1/3 vagy 1/4 részével egyenlő. Abban az esetben, ha bevallást az adóhatóság javította, vagy a magánszemély önellenőrzéssel helyesbítette, úgy a fizetendő összeget ennek figyelembevételével kell kiszámítani – hívják fel rá a figyelmet.

Amennyiben a magánszemély nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik, ráadásul az adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2010. május 20-ától) késedelmi pótlékot számít fel.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.