Halasztott szja: figyeljen a részletekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha valaki nem fizeti rendesen az APEH felé tartozásának részleteit, akkor a kötelezettség egy összegben, pótlékostól azonnal esedékessé válik.

Éves adóbevallásban mutatkozó szja fizetési kötelezettség esetén a magánszemély egyösszegű befizetés helyett legfeljebb négy hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizetheti tartozását. Ehhez az kellett, hogy az adózó a benyújtott bevallásban nyilatkozzon arról, hogy részletekben kívánja fizetési kötelezettségét teljesíteni.

Vállalkozási tevékenységet folytató és áfafizetésére kötelezett magánszemélyek nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget és a többieknél is feltétel volt, hogy az szja-kötelezettség ne haladja meg a 100 ezer forintot. Jogszerű nyilatkozat esetén az adóhatóság külön határozatot nem hoz, viszont a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízást postai úton biztosítja – olvasható az adóhatóság honlapján.

Ha a részletfizetéshez a készpénz-átutalási megbízást az első részlet időpontjáig nem kapja valaki kézhez, a bevallási kötelezettség teljesítéséhez korábban kiküldött egységcsomagjukban található személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló bizonylat felhasználásával teljesítheti az első részlet megfizetését. Csekk hiányában, illetve a helyett a befizetés letudható banki átutalással a 10032000-06056353 számú, APEH személyi jövedelemadó beszedési számlára (közleményként a név mellett az adóazonosító jelet kell megadni), vagy bankkártyával az APEH központi ügyfélszolgálatainak egyikén.

Attól függően, hogy 2, 3 vagy 4 hónapos részletfizetést választott a magánszemély, az egyes részletek befizetésének határideje a következőképpen alakul:

I. részlet: 2010. június 21.
II. részlet: 2010. július 20.
III. részlet: 2010. augusztus 23.
IV. részlet: 2010. szeptember 20.

Az egyes részletek összege a bevallásban jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő személyi jövedelemadó 1/2, 1/3 vagy 1/4 részével egyenlő. Abban az esetben, ha bevallást az adóhatóság javította, vagy a magánszemély önellenőrzéssel helyesbítette, úgy a fizetendő összeget ennek figyelembevételével kell kiszámítani – hívják fel rá a figyelmet.

Amennyiben a magánszemély nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik, ráadásul az adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2010. május 20-ától) késedelmi pótlékot számít fel.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.