Orbán-kalkulátor – mennyit kap kézhez?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kalkulátorból megismerheti, mennyi lesz a nettó fizetése az egykulcsos adó teljes bevezetése után (gyermekkedvezmény nélkül), s összehasonlíthatja a jelenlegivel. Tudja meg, valóban jobban járhat-e az új típusú adózással!

Az Orbán-kormány 2 év alatt, fokozatosan vezeti be ígérete szerint az egykulcsos adót. A kalkulátor által számított nettó bér a kétéves folyamat végeredményét tükrözi. Gyermekkedvezmény nélkül, az eddig ismertté vált információk alapján, tehát 16 százalékos kulccsal, a szuperbruttó és az adójóváírás kivezetése után. Az idei adatok is gyermek-, és egyéb kedvezmények nélkül értendők, ám az adójóváírást tartalmazzák (ez csak akkor jelenik meg a havi fizetési papíron, ha a munkavállaló kéri a munkáltatójától.)

Az átlagbér körül és az alatta keresőknél csökkenő nettó bér oka az adójóváírás megszűnése, amely jelentős szerepre tett szert az adórendszerünkben.

Kevesen tudják, hogy idén sem az szja-kulcsok csökkentése miatt kell kevesebb adót fizetni, hanem meghatározóan az adójóváírás átalakítása miatt (a kulcsok idén a szuperbruttó bevezetése miatt valójában nőttek, visszavetítve a bruttó bérre.)

Az adójóváírás ugyanis egy jelentős összegű, nagy tömegeket érintő kedvezmény, amely valóban alkalmas a minimálbér adómentesítésére is, de messze nem csak a minimálbéresek a kedvezményezettjei.

A versenyszférában dolgozók nagyjából 80 százaléka jár rosszabbul (gyermekkedvezmények nélkül számítva, ezekről még nincs információ) az új adórendszerben – számolta ki az fn.hu egy 2009-es adatokat tartalmazó, kormányzat által használt statisztika alapján. Nemcsak a még nem ismert gyermekkedvezmények, hanem az esetlegesen jelentősen megemelkedő minimálbér hatása is növelheti a nyertesek számát – bár meg kell jegyezni, a minimálbér az adórendszer átalakítása nélkül is megemelhető lenne.

Nem ismert még, hogy a kormány milyen átmeneti rendelkezések mellett vezeti be az új adórendszert, ezért a jövő évben fizetendő személyi jövedelemadó számítására egyelőre nem készíthető kalkulátor.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.