Hatályba léptek a vendéglátóhelyi szigorítások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 16-án lépett hatályba a 23/2011 (III. 08.) Korm. rendelet, amitől azt várják, hogy biztonságosabbak lesznek a szórakozóhelyek. A zenés rendezvényeket be kell jelenteni a jegyzőnek.

A jogszabály értelmében azokat az alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényeket lehet ellenőrizni, amelyeket úgynevezett tömegtartózkodásra szolgáló építményben, helyiségben tartanak, de az 1000 főnél nagyobb befogadóképességű szabadtéri rendezvényeken is megjellenek majd a hatóságok.

Ilyen rendezvényeket csak jegyzői engedéllyel lehet megtartani. A jogszabály 20 napos határidőt szab az engedély kiállítására.

A jegyző az engedély megadásával egyidejűleg a zenés, táncos rendezvényt nyilvántartásba veszi, és igazolást állít ki. A nyilvántartás nyilvános, azt a jegyző az önkormányzat honlapján közzéteszi. Emellett a jegyző az engedélyező határozatot közli a fogyasztóvédelmi hatósággal, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelőségével és a munkaügyi felügyelőségével.

Zenés, táncos rendezvényt a rendelet szerint csak a helyiség üzemeltetője, vagy kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet.

A zenés, táncos rendezvények ellenőrzésére jogosult a jegyző, és valamennyi, az engedélyezési eljárásban részt vett szakhatóság, de a jogszabály szerint bármely más olyan hatóság is, amelyet más jogszabály az ellenőrzésre feljogosít.

A rendszeres rendezvényhelyszíneken a zenés, táncos rendezvények időpontjában egy éven belül – az építésügyi hatóság, valamint a munkaügyi és munkavédelmi hatóság kivételével – minden hatóság köteles legalább két ellenőrzést végezni. A hatósági ellenőrzés koordinálását a jegyző végzi. Súlyos szabálytalanságnál arra is joga lesz a hatóságnak, hogy akár felfüggessze a rendezvényt a helyszínen.

Ilyen azonnali felfüggesztésre akkor számíthatnak a szórakozóhelyek, ha a rendezvényhelyszín engedély iránti kérelemben meghatározott befogadóképességét nyilvánvalóan jelentősen túllépik, vagy a biztonsági tervben meghatározott számú biztonsági személyzet hiányzik, vagy nincs engedély a rendezvényre, vagy az életet- vagy testi épséget veszélyeztet, vagy a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül és súlyosan veszélyezteti.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.