Hiénák járják az APEH árveréseit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH az internetes árveréstől várja, hogy visszaszoruljon a lefoglalt vagyontárgyak – jóval piaci áron aluli – megvételére szakosodott vásárlói csoportok dominanciája a liciteken.

A „hiénákat” a gépjárművek érdeklik legjobban, amelyekhez akár a becsérték negyedéért is hozzájuthatnak, ha sikerül „lebeszélniük” a többi érdeklődőt a licitálásról. Az utóbbi idők egyik legfurcsább esete egy szexshop árukészletének lefoglalásához kapcsolódik.

Javult tavaly az adóhatósági végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítési mutatója, az APEH tájékoztatása szerint a foglalt ingóságok, ingatlanok 1,22 milliárd forintot hoztak a kasszába, míg egy éve 1 milliárdot valamivel meghaladó bevételre tettek szert. Az értékesítésből befolyt összeg jóval alacsonyabb, mint a nyilvántartott állomány – az APEH szerint azért, mert a végrehajtási eljárástól megrettenő adósok végül rendezik a tartozásukat, amire részletfizetést is kérhetnek az adóhatóságtól. Évente a tartozásállomány 4-5 százalékát törlik behajthatatlanság miatt. Hogy nem a bedőlt tartozások kezelése a legjövedelmezőbb „üzletága” az adóhivatalnak, mutatja, hogy a felszámolás alá kerülő társaságok tartozásainak megtérülési aránya is csak 1-2 százalék.

A lefoglalt vagyontárgyakat árverésen kínálják fel, ahol törvényi felhatalmazás alapján aaz ingóságokat a becsérték 25, az ingatlanokat pedig az 50 százalékán is eladhatják, ha nincs megfelelő ajánlat. Ez sem az adósnak, sem az adóhatóságnak nem kedvező – állapítja meg az APEH lapunknak elküldött válaszában. Főleg, hogy a jó üzletet megszimatolva külön APEH-árverésekre szakosodott licitálók (vásárlói csoportok) jelentek meg, akik igyekeznek minél lejjebb nyomni az árat. Őket leginkább a gépjárművek érdeklik. Ellenük pályázatos értékesítéssel próbált védekezni az adóhivatal, ahol a pályázónak legalább a becsértéket meg kell ajánlania. Ám ezzel meg átesnek a ló másik oldalára, mivel a nem sanda szándékkal induló kereskedők árrése minimálisra apad, így nem lesznek érdekeltek a pályázati részvételben. Az adóhatóság javaslata az, hogy interneten történjenek ezek az árverések, de emellett jogszabály-módosítást is kezdeményeztek már.

Az árveréseken a legnagyobb keletje a frekventált helyeken lévő ingatlanoknak, illetve a gépjárműveknek van. Az utóbbi idők egyik legfurcsább esete egy szexshop árukészletének lefoglalásához kapcsolódik – az árveréstől végül eltekintettek, az adóhatóság szerint „könnyen érthető okokból”.

A vagyontárgyakat – a törvény szerinti határidők betartásával – ingatlanok esetében 4, ingóságok esetében 3 hónap elteltével értékesítik, de ezt meghosszabbíthatja bármilyen, felfüggesztésre okot adó körülmény. A problémamentes esetekben is csak azt követően lehet végrehajtani az értékesítést, ha már letelt a foglalástól számított türelmi idő, megtörtént az érdekeltek tértivevényes értesítése és kifüggesztették az árverési hirdetményt.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek