Hírességek tízmilliós adótartozással?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első negyedév végén 1908 magánszemélynek (egyéni vállalkozónak) volt 180 napon túl, folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozása és 476 egyéb adózónak 180 napon túl, folyamatosan 100 millió forintot meghaladó adótartozása – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett új adóslistákból.

Az adóhatóság ezután már nem csak azoknak az adózóknak az adatait teszi közzé negyedévente, akiknél az előző periódusban jogerős határozatban jelentős összegű – a magánszemélyek esetében 10 millió forint feletti, egyéb adózók esetében 100 millió forint feletti – adóhiányt állapított meg, és akik fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre, hanem azokét is, akiknek az adótartozása 180 napon túl folyamatosan meghaladta az említett összegeket.

A honlapra felkerült első listák csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a nem magánszemély adózók esetében az azonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük. Ez mégis fontos információ az érintett személyek, illetve cégek likviditásáról, a velük üzletkötést tervezők ennek ismeretében megalapozottabban dönthetnek az együttműködésről. A céges listán egyébként rendkívül sok a felszámolás alatt álló társaság, a magánszemélyek listáján pedig közismert nevek is láthatóak (hacsak nem névazonosságról van szó, de nézze meg Ön is, hátha van ismerős!).

Egyes cégek, illetve személyek egyébként az átlagember számára elképzelhetetlenül nagy összegekkel tartoznak az adóhatóságnak. Az APEH az első negyedévben például három cégnél is 1 milliárd forint feletti adóhiányt állapított meg (a csúcs 1,654 milliárd forint volt), további kilenc cégnél pedig 500 millió forint felettit, míg a magánszemélyek körében 136,8 millió forint adóval ˝lógott˝ a csúcstartó.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).