Hírességek tízmilliós adótartozással?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első negyedév végén 1908 magánszemélynek (egyéni vállalkozónak) volt 180 napon túl, folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozása és 476 egyéb adózónak 180 napon túl, folyamatosan 100 millió forintot meghaladó adótartozása – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett új adóslistákból.

Az adóhatóság ezután már nem csak azoknak az adózóknak az adatait teszi közzé negyedévente, akiknél az előző periódusban jogerős határozatban jelentős összegű – a magánszemélyek esetében 10 millió forint feletti, egyéb adózók esetében 100 millió forint feletti – adóhiányt állapított meg, és akik fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre, hanem azokét is, akiknek az adótartozása 180 napon túl folyamatosan meghaladta az említett összegeket.

A honlapra felkerült első listák csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a nem magánszemély adózók esetében az azonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük. Ez mégis fontos információ az érintett személyek, illetve cégek likviditásáról, a velük üzletkötést tervezők ennek ismeretében megalapozottabban dönthetnek az együttműködésről. A céges listán egyébként rendkívül sok a felszámolás alatt álló társaság, a magánszemélyek listáján pedig közismert nevek is láthatóak (hacsak nem névazonosságról van szó, de nézze meg Ön is, hátha van ismerős!).

Egyes cégek, illetve személyek egyébként az átlagember számára elképzelhetetlenül nagy összegekkel tartoznak az adóhatóságnak. Az APEH az első negyedévben például három cégnél is 1 milliárd forint feletti adóhiányt állapított meg (a csúcs 1,654 milliárd forint volt), további kilenc cégnél pedig 500 millió forint felettit, míg a magánszemélyek körében 136,8 millió forint adóval ˝lógott˝ a csúcstartó.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.