Hivatalos iratok online kézbesítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazságügyi minisztérium elkészítette a hivatalos iratok megfelelően dokumentált, biztonságos elektronikus kézbesítésének a feltételeiről szóló törvény tervezetét, amely mind az igazságszolgáltatásban, mind a hatósági eljárásokban meggyorsíthatja a pereskedést és az egyéb hivatalos eljárásokban való részvételt is.

Az elektronikus kommunikációban a tervek szerint megjelenik a feladótól és a címzettől független szerv, amelynek a feladata a kézbesítés lebonyolítása. E feladatok ellátására a már jelenleg is létező központi elektronikus szolgáltató rendszert jelölnék ki, amelyet Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató elnevezéssel szerepel a javaslat szövegében. Ahhoz, hogy az online úton elküldött iratok átvételéhez joghatás fűződhessen, elengedhetetlenül szükséges az, hogy a feladó egyrészt hitelt érdemlően tudomást szerezzen a címzett számára küldött elektronikus okiratok szabályszerű átvételéről az úgynevezett elektronikus tértivevény alapján, másrészt pedig, hogy az át nem vett elektronikus iratokkal kapcsolatban megállapíthassa a kézbesítési vélelem beálltát.

Az elektronikus kézbesítés során a rendszer által az iratra elhelyezett időbélyegző védi a dokumentumot az utólagos módosítástól. Így a hivatalos irat elektronikus kézbesítése az Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató rendszerén keresztül közokiratnak minősül. Ha pedig természetes személy által benyújtandó okirat vonatkozásában jogszabály teljes bizonyító erejű okirati formát ír elő, akkor a rendszeren keresztül kézbesített okirat tekintetében ezt a formai előírást teljesítettnek kell tekinteni anélkül, hogy a feladó saját minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel rendelkezne.

Aki az elektronikus kézbesítési rendszerbe be kíván kapcsolódni, speciális regisztrációs folyamattal juthat hozzá a kézbesítési tárhelyéhez. Azt, hogy melyik szervek vagy szervezetek részére, mikor és milyen eljárásban nyílik lehetőség az elektronikus kézbesítési rendszer igénybevételére külön jogszabályok határozzák majd meg.

A rendszer a jövőben alkalmas lehet arra is, hogy a feladói és a címzetti oldalon is természetes személyek vagy hivatalos szervek is küldhessenek közvetlenül egymásnak iratokat.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.