Hogyan válaszolhat a magyar kormány a minimumadóra

Magyarország akár azt is kérheti, hogy a helyi iparűzési adót is vegyék figyelembe és mentességeket is nyújthat, valamint a meglévő adókedvezményeket is átalakíthatja – mondták a Világgazdaságnak a megkérdezett szakértők.

Magyarországnak akár jogi eszközei is lehetnek az Európai Unióban arra, hogy egyes szabályok érvényesítését akadályozza – mondta a Világgazdaságnak Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, miután a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-ek pénzügyminiszterei elfogadták a 15 százalékos globális vállalati adóról szóló elveket. Szerinte számos technikai megoldás kínálkozik arra, hogy kedvező maradjon a társaságok adóterhelése. Ilyen a meglévő adókedvezmények átalakítása francia mintára.

Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakembere úgy a magyar gazdaságpolitika alakítói mérsékelhetik az elfogadott megállapodás hatását. Elérhetik akár, hogy a valós adókulcs meghatározásánál a helyi iparűzési adót és esetleg más adókat is számítsanak bele, illetve átmeneti mentességet nyújthatnak a már élő adókedvezményekre, vagy tartós mentességet például a zöldberuházásokhoz kötődő adókedvezményekre.

Orbán Viktor kormányfő szerdán a Világgazdaság üzleti konferenciáján elmondta, hogy a munkahelyek megvédése érdekében ki kell állni a globális vállalati adóval szemben. Szerinte nem csak szuverenitásprobléma van ezzel a megállapodással, hanem gazdaságpolitikai aggályok is felmerülnek. Az alacsony magyar vállalati adókulcs ugyanis azért jó, mert tényleges beruházásokat hoz Magyarországra. Aki ezt el akarja venni, az a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el. Ezért olyan védelmi vonalakkal kell rendelkezni, amelyek még a globális vállalati adó bevezetése esetén is megőrzik Magyarország munkahelyvédelmi képességét – mondta szerdán a miniszterelnök.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek:


Ismerje meg a kiva minden részletét (3.)
2021. június 23.

Sorozatunkban a lehető legrészletesebben mutatjuk be a kisvállalati adót. A harmadik részben a kisvállalati adó és a helyi adók kapcsolatáról szólunk.

Évek óta blokkolják a multik adatszolgáltatását az unióban
2021. június 22.

Már több mint 5 éve elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely alapján az EU-ban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő, de többek között Magyarország és Németország is blokkolja a javaslatot.

4,6 milliárdnyi áfacsalás állt a mobilbiznisz hátterében
2021. június 22.

Költségvetési csalás alapos gyanúja miatt letartóztatott négy férfit a Pécsi Járásbíróság, akik úgy tudtak versenyképes árat ajánlani a piacon, hogy a fiktív számlákra épülő hálózatuk révén 4,6 milliárdnyi áfát nyeltek el.

Tárgyi eszközök az áfában (IX. rész)
2021. június 22.

A tárgyi eszközökhöz az általános forgalmi adó rendszerében számos speciális rendelkezés kapcsolódik. Cikksorozatunk ezekről nyújt áttekintést; most arról írunk, miként kell kezelni a tárgyi eszközöket egyéb, különös adózási módoknál.