Hogyan válaszolhat a magyar kormány a minimumadóra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország akár azt is kérheti, hogy a helyi iparűzési adót is vegyék figyelembe és mentességeket is nyújthat, valamint a meglévő adókedvezményeket is átalakíthatja – mondták a Világgazdaságnak a megkérdezett szakértők.

Magyarországnak akár jogi eszközei is lehetnek az Európai Unióban arra, hogy egyes szabályok érvényesítését akadályozza – mondta a Világgazdaságnak Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, miután a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-ek pénzügyminiszterei elfogadták a 15 százalékos globális vállalati adóról szóló elveket. Szerinte számos technikai megoldás kínálkozik arra, hogy kedvező maradjon a társaságok adóterhelése. Ilyen a meglévő adókedvezmények átalakítása francia mintára.

Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakembere úgy a magyar gazdaságpolitika alakítói mérsékelhetik az elfogadott megállapodás hatását. Elérhetik akár, hogy a valós adókulcs meghatározásánál a helyi iparűzési adót és esetleg más adókat is számítsanak bele, illetve átmeneti mentességet nyújthatnak a már élő adókedvezményekre, vagy tartós mentességet például a zöldberuházásokhoz kötődő adókedvezményekre.

Orbán Viktor kormányfő szerdán a Világgazdaság üzleti konferenciáján elmondta, hogy a munkahelyek megvédése érdekében ki kell állni a globális vállalati adóval szemben. Szerinte nem csak szuverenitásprobléma van ezzel a megállapodással, hanem gazdaságpolitikai aggályok is felmerülnek. Az alacsony magyar vállalati adókulcs ugyanis azért jó, mert tényleges beruházásokat hoz Magyarországra. Aki ezt el akarja venni, az a valódi beruházások idevonzásának képességét veszi el. Ezért olyan védelmi vonalakkal kell rendelkezni, amelyek még a globális vállalati adó bevezetése esetén is megőrzik Magyarország munkahelyvédelmi képességét – mondta szerdán a miniszterelnök.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.