Hogyan vásároljunk a neten?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány éve még utópiának tűnt, hogy otthon a karosszékben ülve egy gomb megnyomásával könyvet, tévét vagy akár ruhát vásároljunk, ma meg már rutinszerűen rendeljük neten a pizzát, a könyvet, foglaljuk le a külföldi szállást, vagy veszünk meg bármilyen szolgáltatást.

Na persze vannak dolgok, amiket még szeretünk megfogni, megszagolni, felpróbálni, és ez lehet, hogy még sokáig így is marad, de kétségkívül afelé haladunk, hogy virtuálisan intézzük vásárlásaink nagy részét is. Ezen a héten a biztonságos internetes vásárlás ügyében tudatosodunk tovább. A kártyás vásárlásról a videóban hallhatunk, a jogainkról és praktikus tudnivalókról pedig itt a továbbiakban.

Az interneten gyakorlatilag bármilyen termék forgalmazható, így szinte bármit megvehetünk. A hazai és az uniós jogszabályok szigorú feltételeket támasztanak azonban a webáruházak üzemeltetőivel szemben, de a csalások és visszaélések megelőzése érdekében nekünk is ébernek kell lennünk.

A szolgáltató (webáruház) köteles biztosítani, hogy a szerződéskötés során vásárlóként a megadott adatainkat ellenőrizni és javítani tudjuk, és a megrendeléstől számított 48 órán belül visszaigazolást kell küldenie. Ha ez nem történik meg, akkor mentesülünk a szerződéses kötelezettségeink teljesítése alól.

Eltérő megállapodás hiányában a szolgáltató a vásárlótól kapott felszólítás kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a teljesítésre, vagyis az áru leszállítására. Ha mondjuk nincsen raktáron, amit megrendeltünk, akkor a webáruháznak mindenképpen értesítenie kell minket erről és a már kifizetett összeget vissza kell, térítse.

Ha megérkezett a termék, amit megvásároltunk a neten, azonnal nézzük meg, ellenőrizzük és próbáljuk ki! Az áru átvételétől számított 8 napon belül indoklás nélkül elállhatunk ugyanis a szerződéstől. A termék visszaküldésével kapcsolatos költségeket azonban ilyenkor mi viseljük.

A témáról bővebben a www.mindennapipenzugyeink.hu oldalon olvashat.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.