Hogyan vásároljunk a neten?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány éve még utópiának tűnt, hogy otthon a karosszékben ülve egy gomb megnyomásával könyvet, tévét vagy akár ruhát vásároljunk, ma meg már rutinszerűen rendeljük neten a pizzát, a könyvet, foglaljuk le a külföldi szállást, vagy veszünk meg bármilyen szolgáltatást.

Na persze vannak dolgok, amiket még szeretünk megfogni, megszagolni, felpróbálni, és ez lehet, hogy még sokáig így is marad, de kétségkívül afelé haladunk, hogy virtuálisan intézzük vásárlásaink nagy részét is. Ezen a héten a biztonságos internetes vásárlás ügyében tudatosodunk tovább. A kártyás vásárlásról a videóban hallhatunk, a jogainkról és praktikus tudnivalókról pedig itt a továbbiakban.

Az interneten gyakorlatilag bármilyen termék forgalmazható, így szinte bármit megvehetünk. A hazai és az uniós jogszabályok szigorú feltételeket támasztanak azonban a webáruházak üzemeltetőivel szemben, de a csalások és visszaélések megelőzése érdekében nekünk is ébernek kell lennünk.

A szolgáltató (webáruház) köteles biztosítani, hogy a szerződéskötés során vásárlóként a megadott adatainkat ellenőrizni és javítani tudjuk, és a megrendeléstől számított 48 órán belül visszaigazolást kell küldenie. Ha ez nem történik meg, akkor mentesülünk a szerződéses kötelezettségeink teljesítése alól.

Eltérő megállapodás hiányában a szolgáltató a vásárlótól kapott felszólítás kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a teljesítésre, vagyis az áru leszállítására. Ha mondjuk nincsen raktáron, amit megrendeltünk, akkor a webáruháznak mindenképpen értesítenie kell minket erről és a már kifizetett összeget vissza kell, térítse.

Ha megérkezett a termék, amit megvásároltunk a neten, azonnal nézzük meg, ellenőrizzük és próbáljuk ki! Az áru átvételétől számított 8 napon belül indoklás nélkül elállhatunk ugyanis a szerződéstől. A termék visszaküldésével kapcsolatos költségeket azonban ilyenkor mi viseljük.

A témáról bővebben a www.mindennapipenzugyeink.hu oldalon olvashat.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.