Így működik a kontroll-adatszolgáltatás (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. február 4.
Címkék:
Rovat:
Érdemben megkönnyíti a kontroll-adatszolgáltatásra kötelezettek feladatainak teljesítését idei első, dupla számával az Adó szaklap. A lapból részletesen tájékozódhat többek között a nyugdíjasok jövedelmei után fizetendő közterhekről és a szochó-szabályozás újdonságairól is.

Az állami adó- és vámhatóság célja – egyben állampolgári és kormányzati elvárás is – az adózással kapcsolatos adminisztrációs terhek további csökkentése. Ennek egyik pillére az e-SZJA reform keretében kiajánlásra kerülő személyijövedelemadó-bevallási tervezetek szélesebb adózói körre való kiszélesítése. A bevallási tervezetek pontos adatokkal történő elkészítésének fontos záloga az alapul szolgáló kontroll-adatszolgáltatások helytállósága, melyek jelentősége, szerepe tovább erősödik. Az Adó szaklap év eleji dupla számának A 2018-2019. évi kontroll-adatszolgáltatások című cikke érdemben megkönnyíti az adatszolgáltatásra kötelezetteknek feladataik teljesítését.

A nyugdíjas magánszemélyek többféle lehetőség közül választhatnak, ha jövedelemre kívánnak szert tenni, létesíthetnek munkaviszonyt, köthetnek megbízási szerződést, egyéni vállalkozást indíthatnak, továbbá társas vállalkozás tevékenységében is részt vehetnek. Ezen kívül olyan jövedelmeket is szerezhetnek, amelyek nem az általuk végzett tevékenységből származnak, így például ingatlant értékesíthetnek, árfolyamnyereségből származó jövedelmük keletkezhet. A szaklap A nyugdíjasok jövedelmei utáni közterhek 2018-ban és 2019-ben című írása áttekinti, milyen közteher-fizetési kötelezettségeket kell teljesíteni a különböző jogcímeken szerzett jövedelmek után 2018-ban és 2019-ben.

Az alanyi adómentesség az áfatörvény szerinti különös jogállást jelenti, mely különleges – többek között – abban, hogy az arra vonatkozó szabályozást az adóalanyok nem az általuk végzett tevékenység alapján, hanem a személyükkel összefüggő (különösen az elért árbevételhez kötődő) feltételek teljesülése esetén alkalmazhatják. Tekintettel arra, hogy  a szabályozás több lényegi ponton eltér az áfatörvény általános rendelkezéseitől, a szaklap Az alanyi adómentesség 2019-re vonatkozó szabályai című cikkében a szerző ismerteti az adóalanyi körre vonatkozó speciális rendelkezéseket elméleti és gyakorlati szemszögből egyaránt, különös figyelmet szentelve a szabályozás január 1-jétől hatályba lépő változásaira.

A munkáltatói kötelezettségek sorában a legnagyobb foglalkoztatói terhet a szociális hozzájárulási adó alkotja. Az elmúlt években hatályos szabályozás és a 2019. január 1-jén hatályba lépő új szabályok továbbra is kiemelten célozzák meg az élőmunka terheinek csökkentését. A szociális hozzájárulási adó, mint „régi-új” kifizetői kötelezettség című cikkben e kötelezettségre vonatkozó új szabályozási elveket és a legfontosabb tudnivalókat ismerteti a lap.

Az Adó szaklap 2019/1-2. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Kata adózás lényege – 4. rész
2019. április 18.

Kata adózás lényege – 4. rész

Mikor állhat fenn egy kisadózó vállalkozás esetében a munkaviszonnyá történő minősítés veszélye? Melyek azok a körülmények, amelyek fennállása megdönti a munkaviszony vélelmét? Cikksorozatunk aktuális részében ezeket a témákat járjuk körül.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
2019. április 18.

Több száz munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cégek a gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették a munkavállalók utáni járulékokat.

EuB: nem kell vámigazolás a termékexport adómentességéhez
2019. április 17.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Nyers borostyánt foglalt le a NAV
2019. április 17.

Több mint 63 kilónyi nyers borostyánt találtak egy belépő autóban elrejtve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a tiszabecsi ukrán-magyar határállomáson.

85 adózónál tártak fel jelentős adóhiányt
2019. április 17.

A NAV 85 adózónál tárt fel jelentős összegű adóhiányt az első negyedévben: 52 társaságnál és 33 magánszemélynél - derül ki a hivatal honlapján közzétett, 2019. március 29-ei állapotot tükröző adatokból.