Illegális dohányüzem bukott le Nyíregyházán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illegális dohányüzemet és egy cigarettacsempész-bandát buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Nyíregyházán – közölte a NAV észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.


Jánvári-Stefán Regina elmondta, hogy az üzemben ipari méreteket öltő mennyiségben állítottak elő a vágott dohányt, míg a csempészek 50 millió forint értékű cigarettával buktak le.

A százados tájékoztatása szerint a pénzügyi nyomozók egy lakóházat és annak melléképületeit akarták átvizsgálni a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, amikor az ott tartózkodó férfi megpróbálta előttük bezárni a kaput, majd menekülni kezdett.

Nem jutott messzire, hamar elfogták, s utána az átvizsgált épületekben másfél tonnányi dohánylevelet, vágott dohányt és feldolgozáshoz, csomagoláshoz használt gépeket találtak a NAV munkatársai.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

Az ügyben eddig két embert hallgattak ki költségvetési csalás és jövedéki termékkel való visszaélés miatt.

A sajtóreferens megjegyezte: a lefoglalt dohány mennyisége alapján az illegális üzem működtetői mintegy 20 millió forintos adóhiányt okoztak.

A felderítést követően a nyomozók egy ellenőrzött kis teherautóban hatvanezer doboz adózatlan cigarettát találtak. További ellenőrzéseket végezve, végül 50 millió forint értékű cigarettát foglaltak le Nyíregyházán, s egyik autó csomagtartójából pedig papírzacskóba rejtve, 113 millió forint és 2000 euró került elő.

A csempészbanda valamennyi tagjának kézre kerítésére nyomozás indult. Eddig egy ukrán állampolgár került előzetes letartóztatásba, akinek a kocsijában a hatvanezer doboz cigarettát elsőként megtalálták.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.