Januártól megint változhat a családtámogatási rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár január 1-jével visszaállíthatja a gyes és a gyed péntektől megváltozott korábbi rendszerét az új kormány – mondta Navracsics Tibor vasárnap este.

Az új kormány várhatóan január 1-jétől állítja vissza a családtámogatás korábbi szabályozásában a gyes és a gyed rendszerét – közölte Navracsics Tibor leendő kormányfő-helyettes a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában. Navracsics Tibort egyebek mellett arról kérdezték, hogy a most május 1-jén hatályba lépett családtámogatási rendszer módosításán változtatnak-e, azaz tervezik-e visszaállítani a gyes és a gyed korábbi szabályozását. A Fideszes politikus azt mondta, az idén már nem tartja valószínűnek a korábbi rendszer visszaállítását. Jelezte azonban, szeretnék, ha ezt minél hamarabb megtehetnék, vagyis lehet, hogy ez 2011. január 1-jével történik meg.

Május 1-jétől átalakult a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedett a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. Az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak.

Navracsics Tibor a röviden kitért az őszi önkormányzati választásokra is. Ezzel kapcsolatban elmondta, mivel minden párt, amelyik a parlamentbe bekerült, kiállt a kisebb létszámú önkormányzatok mellett, ezért úgy gondolja, „”viszonylag hamar”” sikerül majd elfogadtatniuk az ehhez szükséges törvénymódosítást, vagyis ősszel már kisebb létszámú önkormányzatokat választhatnak az állampolgárok.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.