Januártól megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége


Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény értelmében 2024. január 1-től megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége. A bírósághoz fordulás alapvető jogának biztosítása érdekében a bírósági eljárásban elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett felek az eljárási illetéket a továbbiakban készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken is megfizethetik.

2024. január 1-től a bírósági eljárási illeték elsősorban a következő módokon lesz megfizethető: a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, EFER-számla közbeiktatásával (EFER – Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer), vagy közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken. Ez utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróságok elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságok előtt jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, úgymint természetes személyek, egyesületek, társasházak stb. választhatják.

A készpénz-átutalási megbízás, azaz a sárga csekk közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljáró bíróság és az illetékfizetésre kötelezett fél nevét, valamint a bírósági ügyszámot. Ez utóbbit abban az esetben, ha (már) ismert. Az illeték megfizetését igazoló feladóvevényt a félnek az illetékköteles irathoz kell csatolnia.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő kerületi bíróságokon sárga csekket a biztonsági szolgálatokon (portákon), kezelőirodákban, illetve ahol van, ott az ügyfélpontokon, ügyfélközpontokban, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság érkeztetőirodájában kérhetnek az ügyfelek.

Forrás: Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.