Januártól újra nyilvánosak a céges lakcímadatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2010. évi CLXXIX. törvénnyel módosultak egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények. Így januártól újra bárki megtekintheti a társasági tagok és vezető tisztségviselők lakcímét a cégjegyzékben, és április 1-től elektronikussá válik a cégeljárásban a fellebbezési ügyek intézése is.

A törvénymódosítás a forgalom biztonságának, a hitelezői érdekek érvényesülésének erősítése, valamint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében mindenki számára teljes körűen nyilvánossá teszi a cégnyilvántartásban szereplő összes adatot, így a tagok, vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok lakcímadatait is. Így mind az e-cégjegyzékben, mind pedig a cégkivonatokban, cégiratokban (társasági szerződés) és a Cégközlönyben közzétett végzésekben is külön kérelem nélkül, automatikusan megjelennek a lakóhelyre vonatkozó információk.

Április 1-től a cégbírósági eljárás teljes körűen elektronikus lesz. A másodfokú eljárásokat is online útra terelik. Ez azért fontos, mert ennek következtében a fellebbezések intézése jóval gyorsabbá válik, a bíróság adminisztrációs terhei pedig csökkennek.

Fél évvel kitolják viszont az elektronikus kommunikáció csődeljárásban történő bevezetésének határidejét. Ugyanis 2011. január elsejétől kötelező lett volna a bíróságok és a felek közötti elektronikus érintkezés és – a magánszemélyek kivételével – a csődeljárás iránti kérelmek elektronikusan benyújtása. Ezt az időpontot a törvénymódosítás július elsejére halasztotta.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.