Januártól újra nyilvánosak a céges lakcímadatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2010. évi CLXXIX. törvénnyel módosultak egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények. Így januártól újra bárki megtekintheti a társasági tagok és vezető tisztségviselők lakcímét a cégjegyzékben, és április 1-től elektronikussá válik a cégeljárásban a fellebbezési ügyek intézése is.

A törvénymódosítás a forgalom biztonságának, a hitelezői érdekek érvényesülésének erősítése, valamint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében mindenki számára teljes körűen nyilvánossá teszi a cégnyilvántartásban szereplő összes adatot, így a tagok, vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok lakcímadatait is. Így mind az e-cégjegyzékben, mind pedig a cégkivonatokban, cégiratokban (társasági szerződés) és a Cégközlönyben közzétett végzésekben is külön kérelem nélkül, automatikusan megjelennek a lakóhelyre vonatkozó információk.

Április 1-től a cégbírósági eljárás teljes körűen elektronikus lesz. A másodfokú eljárásokat is online útra terelik. Ez azért fontos, mert ennek következtében a fellebbezések intézése jóval gyorsabbá válik, a bíróság adminisztrációs terhei pedig csökkennek.

Fél évvel kitolják viszont az elektronikus kommunikáció csődeljárásban történő bevezetésének határidejét. Ugyanis 2011. január elsejétől kötelező lett volna a bíróságok és a felek közötti elektronikus érintkezés és – a magánszemélyek kivételével – a csődeljárás iránti kérelmek elektronikusan benyújtása. Ezt az időpontot a törvénymódosítás július elsejére halasztotta.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.