Jó hír a svájcifrank-hiteleseknek: szomorkodhatnak az euróhitelesek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A frankhitelesek kedvezményt kapnak, az euróhitelesek viszont nem.

A mai naptól a jegybank hivatalos árfolyamát alkalmazza a havi törlesztőrészlet elszámolásakor az MKB Bank mindazon svájci frankban nyilvántartott hitellel rendelkező ügyfeleinél, akik szerződésszerűen eleget tesznek törlesztési kötelezettségeiknek.

Az akciós jellegű, legfeljebb ez év végéig tartó árfolyamengedmény mindaddig érvényes, míg a svájci frank legalább öt egymást követő munkanapon keresztül nem lesz olcsóbb 175 forintnál. Ez esetben ugyanis a bank visszatér a hitelszerződésben rögzített kereskedelmi deviza eladási árfolyam alkalmazásához. Az MKB Bank által átmenetileg, egyoldalúan vállalt árfolyamszint-engedmény érzékelhető könnyebbséget jelent a svájci frankban nyilvántartott és forintban törlesztő ügyfeleknek. – fogalmazott Sziráki László a pénzintézet közleményében.

Az MKB Bank igazgatója hozzátette: Az akció kifejezetten a szerződésszerűen teljesítő ügyfeleknek szól, nem vonatkozik tehát az elő- és végtörlesztésre, valamint a késedelmes tételek elszámolására. Ugyanakkor továbbra is számos, az egyéni élethelyzethez és lehetőségekhez igazodó, az elmúlt másfél évben bevált átstrukturálási konstrukcióval állunk a fizetési nehézségekkel szembesülő ügyfelek rendelkezésére.

A közlemény nem tér ki arra, hogy a bank miként jár el az euróhitelek esetében. Mint ismeretes, a pénzintézetek nem fogadták kitörő lelkesedéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének javaslatát, miszerint a bankoknak a jövőben a tárgynapot megelőző jegybanki középárfolyamot kellene használniuk a devizahitelek aktuális törlesztőrészletének meghatározásához.

A bankok múlt héten véleményezték a PSZÁF tervezetét. Az OTP például azzal érvelt az ötlet ellen, hogy a hivatalos jegybanki árfolyam alacsonyabb a bankközi eladási árfolyamnál – amelyen a pénzintézet beszerzi a devizát -, ezért vesztesége keletkezne a banknak. Az UniCredit pedig azt kifogásolta, hogy az egy napos különbség beiktatása újabb jelentős árfolyamkockázatot eredményezne a piacon.

Forrás: Heti Válasz


Kapcsolódó cikkek