Jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe


Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna – jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le és feltárta, hogy a fióktelep függő ügynöki tevékenységet végzett, amelynek keretében egy, az Európai Gazdasági Térségben (EGT) működő befektetési vállalkozás számára – kötvények jegyzése érdekében – magyar befektetőket közvetített.

A felügyelet megállapította, hogy a fióktelep a befektetési vállalkozásokról szóló törvény alapján nem szerepelt a felügyelet nyilvántartásában. A Timberland Finance International fióktelepe tehát jogosulatlanul, nyilvántartásba vétel nélkül végezte tőkepiaci függő ügynöki tevékenységét.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Timberland Finance International fióktelepének a bejelentés nélküli függő ügynöki tevékenység folytatását, és a társaságra – a becsült vagyoni előnyét is mérlegelve – 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

Súlyosbító tényezőnek minősült, hogy a fióktelep legalább egy éven át folytatta jogosulatlan tevékenységét, s ennek nyomán számos magyar befektetőnek segítette elő a kötvények jegyzését. További súlyosító körülménynek számított, hogy a közvetítő befektetési vállalkozás sem a székhelye szerinti EGT-tagállamban, sem itthon nem tagja befektetővédelmi rendszernek, így a közvetítés az érintett hazai befektetőket jelentős kockázatnak tette ki.

Az MNB feljelentést is tesz az illetékes ügyészségen. Emlékezetes az is, hogy a felügyelet több évvel ezelőtt már kezdeményezte a német felügyeleti hatóság (BaFin) eljárását a Timberland-csoport egy másik tagjának aggályos magyarországi tevékenysége miatt – idézte fel az MNB közleménye.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.