Jöhet az uniós tranzakciós adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament rábólintott a tranzakciós adó bevezetésére; a spekulatív ügyleteket végzők többet fizetnek majd.


Az Európai Parlament szerdai ülésén támogatta az átfogó pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. A parlament támogatta a bizottság koncepcióját, így az új teher 11 uniós tagállamban lépne életbe, az értékpapír- és kötvényügyletek esetében 0,1 százalékos, a származtatott ügyleteknél pedig 0,01 százalékos adókulccsal – írja a Napi Gazdaság. Az Európai Parlamentnek adóügyekben konzultációs szerepe van.

A terv szerint 2017. január elsejéig az állampapír-ügyleteket 0,05 százalékos adó terhelné, a nyugdíjalapok pedig ugyaneddig az időpontig 0,05 százalékos adót fizetnének az értékpapír- és kötvényügyleteik, 0,005 százalékot pedig a derivatív ügyletek után, mivel ezek az ügyletek kevésbé spekulatív jellegűek.

A tagállamok a tőzsdén kívüli pénzügyi tranzakciókra magasabb adókulcsot is alkalmazhatnak az elfogadott koncepció szerint.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Az adóelkerülés drága lesz, mert ha az értékpapír vásárlója nem fizeti be a tranzakciós adót, akkor jogilag nem válik annak tulajdonosává.

A tranzakciós adót a tervek szerint 11 tagország – Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország – vezeti be, az EP szerint az új adóval a pénzügyi szektor kiveszi részét a válságkezelésből.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.