Jön a fordított adózás a mezőgazdaságban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi vitára bocsátotta a kormány a mezőgazdaságban bevezetendő fordított áfafizetésről szóló jogszabály tervezetét. A lépéstől a feketegazdaság visszaszorulását várja a kabinet, mert az új rendszerben a kereskedők nettó áron veszik majd meg a termelők áruját, így nem lesz mivel csalni. Az EU-nak lesz még szava az ügyben.


Elkezdődött az áfa-csalások visszaszorítására alkalmas fordított adózás mezőgazdasági bevezetését célzó előterjesztés társadalmi vitája – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A mezőgazdaságban előforduló áfa-csalások az évek során olyan nagyságrendet értek el, amely már zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált – indokolja a tervezetet a nemzetgazdasági tárca.

Hogy működik?

A fordított áfafizetés lényege, hogy az alapanyag-termelők nem fizetnek majd áfát termékeik után, azokat nettó áron értékesíthetik, de áfa-visszaigénylők maradnak az általuk vásárolt termékek – például a műtrágya – után.

Vagyis a fordított áfa-fizetés azt jelenti, hogy az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti meg: a számlát az áfa felszámítása nélkül állítják ki, az adót a vevő fizeti meg.

A kereskedők nettó áron veszik majd meg a termelők áruját, és ezután a beszerzés után nem kell áfát fizetniük. Így több pénzük marad a felvásárlás finanszírozására, ráadásul nem lehet a visszaigénylésnél csalni, mert nincs mivel (nem fizetnek áfát). Ez utóbbi momentum miatt remélhető a feketegazdaság visszaszorulása a fordított adózás bevezetése nyomán.

Hasonló rendszer Magyarországon az építőiparban már működik, míg a mezőgazdaságban Románia alkalmazza a módszert.

Mire vonatkozik?

A társadalmi vitára bocsátott törvényjavaslat szerint a javaslat a kukoricára, búzára, árpára, rozsra, zabra, napraforgóra (magra is), repcére (magra is, törve is), szójababra (törve is) és triticalera vonatkozik. A fordított adózásról szóló jogszabály legtöbb paragrafusa idén július elsején lépne hatályba.

A buktató

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberben jelentette be, hogy hazánk bevezeti a fordított adózást az agráriumban, és ennek érdekben konzultációt kezd Brüsszellel.

Szakértők ez után arra hívták fel a figyelmet, hogy a fordított adózás bevezetéséhez a mezőgazdasági termékek körében úgynevezett derogációs eljárást kell indítania hazánknak, amelynek keretében az EU engedélyezheti a speciális adófizetési mód alkalmazási körének bővítését.

Romániának az engedélyeztetési eljárás közel egy évig tartott. Arról nincs hír, hogy áll a hazánk által kezdeményezett uniós eljárás.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.