Július elsejéig kell az új TEÁOR kódokat bejelenteni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH tájékoztatót tett közzé a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásával kapcsolatos besorolások módosításáról.

Eszerint, ha valamely tevékenységi kör a TEÁOR ’08 szerint automatikusan nem sorolható át, maga az adózó köteles az átsorolást legkésőbb 2008. július elsejéig módosításként az adóhatóságnak bejelenteni. 2008. január 1-jétől a tevékenységek APEH bejelentésére kizárólag a TEÁOR’08, illetve a szakmakód’08 nomenklatúrák alapján van lehetőség.

2008. január 1-jétől valamennyi tagállamban kötelező az uniós besorolást alkalmazni. Ennek következtében mind a TEÁOR, mind pedig a szakmakód struktúra jelentősen megváltozik. Az új nomenklatúrák (TEÁOR’08, szakmakód’08) részletesebbek, és a struktúrájuk is lényegesen eltér a jelenlegiektől, ezért az esetek közel felében nem végezhető el az automatikus átsorolás.

Közismert tény, hogy az új társasági törvény hatályba lépése óta a gazdasági társaságok kizárólag a főtevékenységüket kötelesek a létesítő okiratban feltüntetni (az egyéb tevékenységek feltüntetése csak lehetőség), így a cégjegyzékben is csak a főtevékenységnek kell kötelezően szerepelni. Az adóhatóságnak ugyanakkor az összes ténylegesen gyakorolt tevékenységet be kell jelenteni.

Az APEH a hozzá bejelentett – december 31. állapot szerinti – tevékenységi köröket a TEÁOR’03 és a TEÁOR’08 közötti fordítókulcs alkalmazásával átsorolja, ha az adott tevékenységi kör a fordítókulcs szerint automatikusan átfordítható. Azokat a tevékenységi köröket ellenben, amelyek a KSH közleménye alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – nem sorolhatóak át, az adózóknak kell változás-bejelentés keretében átkódolniuk. Az ezzel kapcsolatos bejelentést az első 2008-as változás-bejelentés keretében kell megtenni. Az átkódolást 2008. július 1-jéig akkor is kötelező az APEH-hoz bejelenteni, ha az egyéb adatokban az év első félévében változás nem következett be.

Az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói igazolványról vezetett nyilvántartás nem szereplő, de az adóhatósághoz bejelentett tevékenységeket az APEH a fordítókulcs alkalmazásával 2008. január 31. napjáig hivatalból módosítja. Hasonló az eljárás a vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező, adószámos magánszemélyek esetében is. Azokat a tevékenységi köröket, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – nem sorolhatóak át, az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük a 2007. december 31. napját követően előterjesztett első változás-bejelentési kérelmükkel egyidejűleg, de legkésőbb 2008. július 1-jéig.

Az új TEÁOR’08 és szakmakód’08 nómenklatúrák, a tartalmi meghatározások, valamint a fordítókulcsok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján megtekinthetőek.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.