Július elsejéig kell az új TEÁOR kódokat bejelenteni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH tájékoztatót tett közzé a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásával kapcsolatos besorolások módosításáról.

Eszerint, ha valamely tevékenységi kör a TEÁOR ’08 szerint automatikusan nem sorolható át, maga az adózó köteles az átsorolást legkésőbb 2008. július elsejéig módosításként az adóhatóságnak bejelenteni. 2008. január 1-jétől a tevékenységek APEH bejelentésére kizárólag a TEÁOR’08, illetve a szakmakód’08 nomenklatúrák alapján van lehetőség.

2008. január 1-jétől valamennyi tagállamban kötelező az uniós besorolást alkalmazni. Ennek következtében mind a TEÁOR, mind pedig a szakmakód struktúra jelentősen megváltozik. Az új nomenklatúrák (TEÁOR’08, szakmakód’08) részletesebbek, és a struktúrájuk is lényegesen eltér a jelenlegiektől, ezért az esetek közel felében nem végezhető el az automatikus átsorolás.

Közismert tény, hogy az új társasági törvény hatályba lépése óta a gazdasági társaságok kizárólag a főtevékenységüket kötelesek a létesítő okiratban feltüntetni (az egyéb tevékenységek feltüntetése csak lehetőség), így a cégjegyzékben is csak a főtevékenységnek kell kötelezően szerepelni. Az adóhatóságnak ugyanakkor az összes ténylegesen gyakorolt tevékenységet be kell jelenteni.

Az APEH a hozzá bejelentett – december 31. állapot szerinti – tevékenységi köröket a TEÁOR’03 és a TEÁOR’08 közötti fordítókulcs alkalmazásával átsorolja, ha az adott tevékenységi kör a fordítókulcs szerint automatikusan átfordítható. Azokat a tevékenységi köröket ellenben, amelyek a KSH közleménye alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – nem sorolhatóak át, az adózóknak kell változás-bejelentés keretében átkódolniuk. Az ezzel kapcsolatos bejelentést az első 2008-as változás-bejelentés keretében kell megtenni. Az átkódolást 2008. július 1-jéig akkor is kötelező az APEH-hoz bejelenteni, ha az egyéb adatokban az év első félévében változás nem következett be.

Az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói igazolványról vezetett nyilvántartás nem szereplő, de az adóhatósághoz bejelentett tevékenységeket az APEH a fordítókulcs alkalmazásával 2008. január 31. napjáig hivatalból módosítja. Hasonló az eljárás a vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező, adószámos magánszemélyek esetében is. Azokat a tevékenységi köröket, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül – nem sorolhatóak át, az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük a 2007. december 31. napját követően előterjesztett első változás-bejelentési kérelmükkel egyidejűleg, de legkésőbb 2008. július 1-jéig.

Az új TEÁOR’08 és szakmakód’08 nómenklatúrák, a tartalmi meghatározások, valamint a fordítókulcsok a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján megtekinthetőek.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.