Júliustól a jövedéki adót is elektronikusan lehet bevallani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint július 1-től a jövedéki adóra és az energiaadóra is kiterjesztik az elektronikus bevallás lehetőségét, 2008-tól pedig kötelezővé teszik azt.

A tervezet értelmében 2008-tól kezdődően az energiaadó-alanyok és az energiaadó-visszaigénylők csak elektronikus bevallást nyújthatnak majd be. A jövedéki adó alanyok közül pedig az adóraktár engedélyesére, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére és a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére vonatkozna a kötelezettség, de csak akkor, ha egyébként elektronikus adóbevallók.

A főszabály alól kivétel lesz, hogy a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők közül csak a gazdálkodó szervezetként működőknek kell majd elektronikusan
benyújtani adó-visszaigénylési kérelmüket 2008. január 1-től. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelők továbbra is választásuk alapján élhetnek az elektronikus benyújtás lehetőségével.

Az elektronikus bevallást az ügyfélkapun keresztül, ABeV nyomtatványkitöltő és –ellenőrző programmal lehet benyújtani. A törvényjavaslat rendelkezik az adózó képviseletében eljáró magánszemély vámhatósághoz való bejelentkezéséről is (regisztrálásáról), amely ahhoz szükséges, hogy a vámhatóság fogadni tudja a képviselő által az adózó meghatalmazása alapján benyújtott adóbevallásokat. Nem követeli meg ugyanakkor a tervezet a képviselőtől a jövedéki adó és energiaadó bevallására külön ügyfélkapu nyitását, így amennyiben az adózó képviselője már rendelkezik ügyfélkapuval, ezzel kapcsolatban újabb teendője már nem lesz.

A vámhatóság pedig az ügyfélazonosítás érdekében nyilvántartja majd az elektronikus bevallást intéző személy (képviselő) adatait: nevét, születési helyét és idejét, anyja veét, lakóhelyét, elektronikus levélcímét, adóazonosító jelét és állampolgárságát.

Mivel a jogszabály július 1-jén fog hatályba lépni, rendelkezéseit először a 2007. június 30-áz követően keletkezett adókötelezettség, illetve adó-visszaigénylési jogosultság bevallására kell alkalmazni.

A törvényjavaslat szövege itt olvasható.Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.