Júliustól a jövedéki adót is elektronikusan lehet bevallani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint július 1-től a jövedéki adóra és az energiaadóra is kiterjesztik az elektronikus bevallás lehetőségét, 2008-tól pedig kötelezővé teszik azt.

A tervezet értelmében 2008-tól kezdődően az energiaadó-alanyok és az energiaadó-visszaigénylők csak elektronikus bevallást nyújthatnak majd be. A jövedéki adó alanyok közül pedig az adóraktár engedélyesére, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére és a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére vonatkozna a kötelezettség, de csak akkor, ha egyébként elektronikus adóbevallók.

A főszabály alól kivétel lesz, hogy a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők közül csak a gazdálkodó szervezetként működőknek kell majd elektronikusan
benyújtani adó-visszaigénylési kérelmüket 2008. január 1-től. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelők továbbra is választásuk alapján élhetnek az elektronikus benyújtás lehetőségével.

Az elektronikus bevallást az ügyfélkapun keresztül, ABeV nyomtatványkitöltő és –ellenőrző programmal lehet benyújtani. A törvényjavaslat rendelkezik az adózó képviseletében eljáró magánszemély vámhatósághoz való bejelentkezéséről is (regisztrálásáról), amely ahhoz szükséges, hogy a vámhatóság fogadni tudja a képviselő által az adózó meghatalmazása alapján benyújtott adóbevallásokat. Nem követeli meg ugyanakkor a tervezet a képviselőtől a jövedéki adó és energiaadó bevallására külön ügyfélkapu nyitását, így amennyiben az adózó képviselője már rendelkezik ügyfélkapuval, ezzel kapcsolatban újabb teendője már nem lesz.

A vámhatóság pedig az ügyfélazonosítás érdekében nyilvántartja majd az elektronikus bevallást intéző személy (képviselő) adatait: nevét, születési helyét és idejét, anyja veét, lakóhelyét, elektronikus levélcímét, adóazonosító jelét és állampolgárságát.

Mivel a jogszabály július 1-jén fog hatályba lépni, rendelkezéseit először a 2007. június 30-áz követően keletkezett adókötelezettség, illetve adó-visszaigénylési jogosultság bevallására kell alkalmazni.

A törvényjavaslat szövege itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.