Júliustól a jövedéki adót is elektronikusan lehet bevallani


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint július 1-től a jövedéki adóra és az energiaadóra is kiterjesztik az elektronikus bevallás lehetőségét, 2008-tól pedig kötelezővé teszik azt.

A tervezet értelmében 2008-tól kezdődően az energiaadó-alanyok és az energiaadó-visszaigénylők csak elektronikus bevallást nyújthatnak majd be. A jövedéki adó alanyok közül pedig az adóraktár engedélyesére, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére és a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére vonatkozna a kötelezettség, de csak akkor, ha egyébként elektronikus adóbevallók.

A főszabály alól kivétel lesz, hogy a gázolaj utáni mezőgazdasági adó-visszaigénylők közül csak a gazdálkodó szervezetként működőknek kell majd elektronikusan
benyújtani adó-visszaigénylési kérelmüket 2008. január 1-től. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelők továbbra is választásuk alapján élhetnek az elektronikus benyújtás lehetőségével.

Az elektronikus bevallást az ügyfélkapun keresztül, ABeV nyomtatványkitöltő és –ellenőrző programmal lehet benyújtani. A törvényjavaslat rendelkezik az adózó képviseletében eljáró magánszemély vámhatósághoz való bejelentkezéséről is (regisztrálásáról), amely ahhoz szükséges, hogy a vámhatóság fogadni tudja a képviselő által az adózó meghatalmazása alapján benyújtott adóbevallásokat. Nem követeli meg ugyanakkor a tervezet a képviselőtől a jövedéki adó és energiaadó bevallására külön ügyfélkapu nyitását, így amennyiben az adózó képviselője már rendelkezik ügyfélkapuval, ezzel kapcsolatban újabb teendője már nem lesz.

A vámhatóság pedig az ügyfélazonosítás érdekében nyilvántartja majd az elektronikus bevallást intéző személy (képviselő) adatait: nevét, születési helyét és idejét, anyja veét, lakóhelyét, elektronikus levélcímét, adóazonosító jelét és állampolgárságát.

Mivel a jogszabály július 1-jén fog hatályba lépni, rendelkezéseit először a 2007. június 30-áz követően keletkezett adókötelezettség, illetve adó-visszaigénylési jogosultság bevallására kell alkalmazni.

A törvényjavaslat szövege itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.