Júliustól cégeljárás csak elektronikusan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teljes körűvé és kötelezővé válik az elektronikus ügyintézés a cégeljárásban 2008. július 1-től. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyszerűsített cégeljárás bírósági ügyintézési határideje két munkanapról egy munkaórára csökken, és a jogi képviselő kizárólag elektronikus úton fordulhat a bírósághoz az eljárásban.

Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint a kérelem formanyomtatványát kizárólag XML formátumban lehet benyújtani. A cégszolgálat automatája július 1-jétől nem engedi át azokat a kérelmeket, amelyekben a formanyomtatvány nem felel meg a cégszolgálat honlapján közzétett XML sémadefiníciónak. Ebben az esetben a cégszolgálat nem küldi tovább a cégbíróság felé a kérelmet. Ezért azz utóbbi egy hónapban már elérhetővé váltak azok a nyomtatványkitöltő szoftverek, amelyek megfelelnek a cégszolgálat által közzétett követelményeknek, a szoftverek által előállított nyomtatványt nem kell kinyomtatni és aláírni, hanem közvetlenül a kérelem e-aktájába kell illeszteni.

Mivel új cég alapításakor a cégbíróságok megkövetelik, hogy az ÁFA nyilatkozaton szerepeljen a cég képviselőjének aláírása, ezért ezt a két oldalt továbbra is ki kell nyomtatni, aláíratni, majd visszaszkennelni a dokumnetumba.

2008. július 1-jétől a cégbíróság nem közvetlenül a végzést küldi meg a jogi képviselőnek, hanem egy értesítő e-mailt küld, amelyben tájékoztatja, hogy új végzése érkezett. A jogi képviselő a végzéshez csak akkor jut hozzá, ha előbb aláírja minősített elektronikus aláírással, hogy a végzés kézbesítve lett neki. Az értesítő e-mail részletes útmutatót fog tartalmazni az átvétel lépéseiről. Amennyiben a jogi képviselő 3 munkanapon belül nem veszi át az elektronikus végzést, akkor a cégbíróság írásban is megküldi azt.

A 2008. évi XXX. törvény módosította az ügyvédi törvényt és a cégtörvényt, és egyértelművé tette, hogy július 1-jétől elegendő a teljes elektronikus-aktára elhelyezni az időbélyeges elektronikus aláírást, nem kell minden dokumentumot külön-külön elektronikusan aláírnia a jogi képviselőnek.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.