Júliustól változnak a vizitdíj-szabályok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. május 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell fizetni vizitdíjat a katonáknak, rendőröknek és tűzoltóknak, ha munkájuk közben sérültek meg, illetve annak, aki már harmincszor adott vért. Választott szülészért pedig továbbra sem kell fizetniük a kismamáknak.

Július elsejétől változnak a vizitdíj-szabályok: bővül a fizetés alóli mentességi kör, ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege – közölte az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem kell 300 forintot fizetni

A díjfizetés alól mentességet élveznek a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozók, amennyiben szolgálat teljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak orvosi ellátásra. Nem kell vizitdíjat fizetniük azoknak, akik legalább 30 alkalommal adtak már vért, a tüdőszűrésen résztvevőknek és azon 18 év felettieknek, akik ifjúsági egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe.

A jövőben ugyanaz lesz a mentességi kör a kórházi napidíj esetében, mint a vizitdíjnál. Horváth Ágnes bejelentette: változás lesz továbbá az is, hogy júliustól nem kell részleges térítési díjat fizetni a szüléseknél. Hozzátette: a krónikus betegségben szenvedőknek a jövőben a kórházi napidíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz szorosan kapcsolódó ellátást vesznek igénybe. Ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege – számolt be a döntésről a tárcavezető.

Emelkedhet az összeg

A korábbi hatszáz forint helyett júliustól ezer forintot kell fizetnie annak, aki beutaló nélkül megy szakrendelésre, és ez a változás mindenkire – életkorra és betegségre való tekintet nélkül – kötelező. A változtatás oka – indokolta Horváth Ágnes az intézkedéseket –, hogy sokan ˝kikerülték˝ a háziorvost, és egyből a szakrendelést keresték fel.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem is érdemes kommentálni a kormány vizitdíjról szóló döntését, hiszen a tavalyi választási kampányban kormánypárti politikusok aljas hazugságnak nevezték, hogy fizetőssé akarják tenni az egészségügyet.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.