Júliustól változnak a vizitdíj-szabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell fizetni vizitdíjat a katonáknak, rendőröknek és tűzoltóknak, ha munkájuk közben sérültek meg, illetve annak, aki már harmincszor adott vért. Választott szülészért pedig továbbra sem kell fizetniük a kismamáknak.

Július elsejétől változnak a vizitdíj-szabályok: bővül a fizetés alóli mentességi kör, ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege – közölte az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem kell 300 forintot fizetni

A díjfizetés alól mentességet élveznek a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozók, amennyiben szolgálat teljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak orvosi ellátásra. Nem kell vizitdíjat fizetniük azoknak, akik legalább 30 alkalommal adtak már vért, a tüdőszűrésen résztvevőknek és azon 18 év felettieknek, akik ifjúsági egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe.

A jövőben ugyanaz lesz a mentességi kör a kórházi napidíj esetében, mint a vizitdíjnál. Horváth Ágnes bejelentette: változás lesz továbbá az is, hogy júliustól nem kell részleges térítési díjat fizetni a szüléseknél. Hozzátette: a krónikus betegségben szenvedőknek a jövőben a kórházi napidíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz szorosan kapcsolódó ellátást vesznek igénybe. Ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege – számolt be a döntésről a tárcavezető.

Emelkedhet az összeg

A korábbi hatszáz forint helyett júliustól ezer forintot kell fizetnie annak, aki beutaló nélkül megy szakrendelésre, és ez a változás mindenkire – életkorra és betegségre való tekintet nélkül – kötelező. A változtatás oka – indokolta Horváth Ágnes az intézkedéseket –, hogy sokan ˝kikerülték˝ a háziorvost, és egyből a szakrendelést keresték fel.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem is érdemes kommentálni a kormány vizitdíjról szóló döntését, hiszen a tavalyi választási kampányban kormánypárti politikusok aljas hazugságnak nevezték, hogy fizetőssé akarják tenni az egészségügyet.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.