Juttatások az év végén – érdemes figyelni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2019-re elfogadott adótörvény csomag jelentős emelkedést hoz sok népszerű juttatás közterheiben. Ezért különösen fontos lesz az év végi juttatások időzítése. Jelentős plusz költséget eredményezhet, ha egy adómentes juttatás pár nap késés vagy egy dokumentációs hiba miatt jövedelemként adózik majd.

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy az év végén kiadott juttatások miként is adóznak, sokféle megközelítéssel találkozhatunk.

Munkáltatók gyakran hivatkoznak saját juttatási rendszerükre vagy éppen a bérfizetéshez kapcsolódó szabályokra.
– Január elején adjuk ki a decemberi cafeteriát…
– Mi a bérrel együtt a hó elején fizetjük az előző havi juttatásokat…

A juttatások közterheinek megállapításakor azonban mindkét módszer félrevezető lehet, ami nagyon sokba kerülhet 2019 elején.

Kézzel fogható termékek átadása esetén a jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az adott termék átadásra kerül.

Szolgáltatások juttatások esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a jövedelem megszerzésének a napja legtöbbször a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének napja.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy utalványok esetén az utalvány átadási időpontja vagy elektronikus utalvány esetén a feltöltés időpontja lesz a döntő.

Számlával elszámolt juttatásoknál pedig az nap lesz a juttatás időpontja, amikor a munkáltató téríti a számla értékét.

…és természetesen erre a napra vonatkozó szabályok alapján kell megfizetni az adót.

– Ha tehát egy színházjegy átadása 2018 decemberében megtörténik, akkor az idei szabályok szerint lehet akár adómentes juttatás is. Ellenben, ha ezt 2019 január elején veszi át a munkavállaló, akkor már a magasabb adóval kell számolni – hívja fel a figyelmet Fata László a Zukunft Personal Hungary bérezés, juttatások, ösztönzőrendszerek területének szakértője.

Átnyúló juttatások

Különösen érdekes ez az adózási kérdés azon juttatások esetén, melyek felhasználása majd csak 2019-ben történik meg.

Szerencsére nem befolyásolja a 2018-ban átadott utalványok, feltöltött elektronikus utalványok adózását az – hacsak külön szabály nem korlátozza ezt – hogy a munkavállaló ezt nem idén, hanem majd csak a jövő évben használja fel.

Még különösebb lehet a helyzet, amikor a munkáltató már az átadáskor biztos lehet benne, hogy a munkavállalója a kapott juttatást 2019-ben használja fel. Ilyen lehet például a 2018 végén kiadott 2019-es (akár éves) helyi bérlet.

Ez a juttatás bizony 2018 végén átadva (vagy a munkáltató nevére szóló számla alapján kifizetve) még a 2018-as szabályok szerint adózik, tehát 40,71% közteherrel adható idén még akkor is, ha jövőre utazik vele a munkavállaló.

Hasonlóan érdemes figyelni a kulturális szolgáltatásra, sportrendezvényre szóló belépők/bérletek időzítésére. Ha valaki nem használta ki az idei adómentes keretet, akkor év végén akár 2019-es fesztiválokra, előadásokra, koncertekre, meccsekre szóló jegyeket/bérleteket is nyújthat még adómentesen. Ha 2018-ban kerül ez átadásra, kifizetésre, akkor 2018-as juttatás lesz. Az idei szabályok szerint adómentes lehet, de az idei adómentes keretet fogyasztja.

Egyedi haladékok átmeneti szabályok alapján

A biztosítások esetében is előfordul, hogy az idén megkötött biztosítás esetén a kapcsolódó szolgáltatást a biztosító 2019-ben nyújtja.

A megszavazott adótörvény tartalmaz egy külön rendelkezést éppen a kockázati biztosítások adómentességéhez.

Az adómentes kockázati biztosításra vonatkozó szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre – de legfeljebb 2019. december 31-éig – megfizetett biztosítási díjakra lehet alkalmazni. Tehát az idén indított, de 2019-re is átlógó biztosítási évekre még alkalmazhatók az adómentességi szabályok.

A lakáscélú támogatásra is tartalmaz egy átmenetei szabályt a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2019-es verziója. Eszerint a 2018-ban nyújtott lakáscélú támogatásokra is alkalmazni kell a jövőben az idei szabályrendszert. Az időzítés szempontjából ez azt jelenti, hogy lesz némi haladék a juttatások felhasználásában.

Az biztos, hogy az adómentesség szükséges feltétele, hogy a támogatást az idei évben nyújtsa a munkáltató. Ráadásul hitel törlesztés esetén a támogatás felhasználásának még a 2018-as évben meg is kell történnie.

Lakás vásárlás és építés esetén azonban a jogszabályi környezet tartalmaz egy kis rugalmasságot a felhasználáshoz.
2018-ban lakás vásárlásra adott támogatást legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználnia a magánszemélynek. Építés, bővítés, korszerűsítés közvetlen munkáltatói támogatása esetén az idén kapott összeget 2019. december 31-ig kell a meghatározott lakáscélokra elkölteni.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?