Kamarai hozzájárulás: behajtási dömping jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhivatal azokat a gazdasági szereplőket keresi meg, amelyek nem rótták le az ötezer forintos kamarai hozzájárulást – írja a Magyar Nemzet.


Eddig több mint harmincezer érintettnél kopogtatott a adóhatóság, s az adatok szerint akár még tízezrével indulhatnak meg új eljárások – olvasható a Magyar Nemzet Online-on.

A lapnak nyilatkozó NAV-szóvivő szerint elmaradt összegek miatt tavaly nagyjából háromezer, idén pedig – október végéig – újabb 31 ezer behajtás vette kezdetét.

A fellépéséért az adóhivatal ötezer forintot számol fel, a díjat a késedelembe eső vállalkozásnak kell megfizetnie. Az összeget csak akkor nem kérik el, ha a gazdasági szereplő ellen más ügyben is végrehajtás indult. A mulasztóknak újabb minimum ötezer forintos díjjal kell számolniuk, ha az adóhivatal nem tudja egy lépésben, leginkább inkasszóval megszerezni a hiányzó összeget. Utóbbi tétel akkor merülhet fel, ha például a hatósági beszedési megbízás eredménytelen volt, s így lefoglalás miatt kell a hivatal munkatársainak kiszállniuk a vállalkozáshoz. Az ötezer forintos kötelezettség így könnyen a többszörösére emelkedhet – derül ki a lap cikkéből.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.