Kemény volt a NAV az Észak-Alföldön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfából és szja-ból kevesebb bevétel folyt be tavaly, mint egy évvel korábban, az adóellenőrzések viszont mintegy 30 milliárdos adókülönbözetet tártak fel – derült ki a NAV Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatásából. Szabolcsban a cigarettacsempészetet érdemben visszaszorították.


Közel 400 milliárd forintos nettó bevételt hozott a kiemelt adó- és járuléknemek beszedése tavaly az Észak-alföldi régió három megyéjében – jelentette be Fazekas Jánosné, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője. A statisztikák szerint 2011-ben Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 254.242 adózója összesen 512,2 milliárd forintot fizetett be a kiemelt adó- és járuléknemekben, emellett 113,7 milliárd forint kiutalás teljesült.

Fazekas Jánosné elmondta: az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó nettó bevételek összegei 2010-hez képest 60,2 milliárd forintról 48,4 milliárdra, illetve 87,6 milliárdról 74,8 milliárdra csökkentek 2011-ben. A bevételkiesést előbbi adónem esetében elsősorban az uniós áfa visszautalása, míg az szja esetében a befizetések mérséklődése okozta; utóbbi főként a törvényi változásokkal, az egykulcsos adó bevezetésével, a családi kedvezményekre jogosultak körének bővülésével magyarázható.

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordított az ellenőrzésekre: a régióban több mint 37 ezer vizsgálatot hajtottak végre, amelyek eredményeként közel 30 milliárd forintos nettó adókülönbözetet tártak fel.

Mező Gábor, a NAV Észak-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőr Igazgatóságának főigazgatója jelentős eredménynek nevezte, hogy a határszakaszra jellemző cigarettacsempészetet sikerült visszaszorítani: az illegális cigaretta forgalom a 2006-ban tapasztalt 23 százalékról 4 százalékra csökkent 2011-ben. A NAV regionális bűnügyi igazgatósága tavaly több mint 1,8 millió doboz cigarettát foglalt le.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.