Két részre oszthatók a Fidesz adóelképzelései


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új kormány kiemelt célja az adóelkerülés visszaszorítása és az adók csökkentése – jelentette ki Varga Mihály kedden reggel az MTV műsorában. A Fidesz alelnöke ismét beszélt a párt adóelképzeléseiről, elmondása szerint a tervezett adóváltozásokat két részre lehet bontani: az azonnali, szükséges intézkedésekre és a 2011-től tervezett módosításokra – tudósít a Reuters.

Varga Mihály az adótervekről

A tervezett adóváltozásokat két részre bontanám: léteznek a szükséges és azonnali intézkedések és léteznek emellett a 2011-től tervezett adóváltozások – magyarázta Varga Mihály a hírügynökség tudósítása szerint a köztévé műsorában. A Reuters arra is emlékeztet, hogy sajtóértesülések szerint Varga Mihály miniszterelnök-helyettesi pozíciót kaphat az új kormányban.

A Fidesz alelnöke azt is elmondta, hogy az új kormány jövőre vezetne be egy családi típusú adózást és visszaállítana bizonyos gyermektámogatási juttatásokat.

A költségvetés hiányáról

Varga Mihály beszélt a költségvetési hiány idei szintjéről is. Az a célunk, hogy a deficit ne haladja meg a GDP 7%-át, ám a legjobb az országnak a minél alacsonyabb államháztartási hiány lenne – fogalmazott a leendő kormányfő-helyettes.

Az alapkamatról

A párt alelnöke úgy véli, hogy a jegybanki alapkamat – részben a magas államadósság miatt – még mindig jelentősen meghaladja a kívánatos szintet. Az MNB Monetáris Tanácsa tegnap újabb 25 bázisponttal vágta az irányadó rátát, melynek következtében új történelmi mélypontjára esett a magyar alapkamat (5.25%).

A jegybankról és MNB-elnökről

Varga Mihály szerint az MNB elnökének mandátumát világosan meghatározzák a jelenlegi törvények, ám a jövőben sokkal jobb együttműködésre van szükség a jegybank és a kormány között.

Bármit újjá lehet szervezni. A parlament megváltoztathatja az ide vonatkozó törvényt és az országgyűlés fontolóra veheti az MNB és a PSZÁF összeolvadásának kérdését – húzta alá a Fidesz elnöke. Mint ismeretes, tegnap Orbán Viktor is megszólalt ebben a témában. A parlamentnek joga van megváltoztatni a PSZÁF-re és a Nemzeti Bankra vonatkozó szabályokat – felelte Orbán újságírói kérdésre. A Fidesz fogja vizsgálni, hogy lehetséges-e hatékonyabbá tenni a pénzügyi szervezetek felügyeletét.

Úgy gondolom, hogy meg kell találnunk az ország számára legjobb megoldást, ami fenntartja a monetáris politika stabilitását és egyúttal megteremti a kormány és a jegybank vezetői közötti jobb együttműködés lehetőségét.

Forrás: Porfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.